Nöje

Krönika: “Om att vara introvert och varsamt välja sina intryck”

Att vara introvert och hämta energi genom att vara ensam är innebär att tankarna kan gå på högvarv kring hur man uppfattas och beter sig kring andra personer. Tora Hansson prickar in sina känslor och tankar ur ett vardagligt perspektiv som gör att vi inte kan sluta läsa hennes vackra text.

Inne på Coop Bondegatan finner jag mig själv ståendes i ett hörn. Med en klase bananer i ena handen och en burk jordnötssmör i andra försöker jag komma ihåg allt som står på min mentala inköpslista. Två paket yoghurt, ruccola, tandkräm, äpplen, smågodis… och bananer, jordnötssmör.. Jag bockar av grej efter grej i huvudet och tänker att det inte är likt mig att inte skriva ner det jag ska handla, i vanliga fall skriver jag listor på allt jag ska göra och äta och laga och läsa och säga. Allt man kan tänka sig finns i listor i min mobiltelefon. I samma stund som jag lägger ner bananerna i korgen dras mina fingrar till Instagram-appen, jag skrollar försiktigt över skärmen och det är rosa himlar, avokadomackor, sommar-picknickar och vänner som kramas och skrattar. Jag suckar, all denna yta. Lägger ner mobilen i fickan och fortsätter att plocka på mig varor.

Tänker sedan att jag ofta finner mig i det stadiet, när energierna är för starka av intryck från sociala medier och ljud runt omkring mig, men att jag ändå inte slutar konsumera dessa knackliga ytligheter. Jag vet att jag blir tömd på håg av för mycket som sker runt mig, ändå kan jag inte förmå mig att radera Instagram för några veckor eller sluta lyssna på poddar samtidigt som jag är i affären. När jag lägger varorna på bandet ler jag svagt mot expediten, muttrar hej, betalar, säger tack och går hem.

Fan. Jag glömde ruccolan.

Utomhus är luften regntung, jag drar bort en hårslinga från ansiktet och registrerar människorna jag möter på gatan. Genom ögonvrån kan jag få en glimt av vad det är för ena, vad de har på sig, hur de går, hur många de är i varje gäng. Med blicken fäst mot marken försöker jag tänka på något roligt. På ledighet, på god mat och på en bok jag precis läst ut. Jag gör så när det blir för mycket, tänker på saker som inte handlar om hur jag uppfattas i andras ögon eller på allt som sker runt mig. Jag behöver skärma av ibland, gå in i egna världar. Kalla det säkerhetsbeteende eller ej men jag har en del sådana beteenden för mig, saker som för mina tankar och känslor till något annat. Som att tänka på vad jag ska äta eller prata i telefon eller lyssna på en podcast. Eller som att meditera varje kväll, rensa huvudet genom att långsamt springa längs vattnet där jag bor, läsa, skriva. För om jag konsumerar för mycket intryck av andra människor är det som att mitt känsloregister går i baklås, som att jag inte har någon ork kvar till annat.

Ibland finner jag mig själv av på mitten. Jag har legat på gatan oräkneligt många gånger, med ett hål i magen och känslospröt som brutits av. För att intrycken blivit för många och energin tagit slut. Jag vill inte hamna där, därför är jag extra försiktig med min energi, min ork och mitt tålamod och jag tror att det är viktigt att komma ihåg att alla människor inte fungerar likadant. En del kan springa milen hur enkelt som helst, andra är inte tränade för det. Det finns de som älskar att prata och några som inte gör det, som hellre lyssnar. Samma sak är det med det mentala, med energin och orken och tålamodet. En del människor är introverta, andra är extroverta. Var varsam med din ork och välj dina intryck, vilket personlighets-lag du än tillhör. För världen kan vara överväldigande ibland, alltså verkligen och då kanske man bara vill krypa in tillbaka till det där trygga, lilla skalet och bara ligga där i några timmar eller minuter eller dagar och det, är helt okej. Det är helt okej att inte orka träffa folk tre dagar i rad, att hellre lyssna än att prata. Bry dig om din energi och kör inte slut på dig själv. Välj dina intryck och sinnesstämningar noggrant.

Text & krönika: Tora Hansson
Foto: @tora_hansson

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected].

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!