Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Krönika: “Vad händer om vi applicerar de amerikanska sociala koderna i Sverige?”

“Det är ju inte direkt någon nyhet att USA är ett land som gärna kryddar på lite extra, mycket vill ha mer och uttrycket “more is more” blir nästan synonymt med landet själv”, skriver Ebba Berggren som frågar sig vad som händer om vi applicerar de amerikanska koderna i lilla landet lagom. 

Här är det extra allt, om det så kommer till känslor eller flingsorter, stil eller utsmyckning, allting är pompöst, överdrivet och helt enkelt bara lite för mycket av det goda.

Att som svensk flytta till andra sidan atlanten och möta alla dessa kulturskillnader är inte helt lätt. Sverige som förknippas som landet lagom har ju satt sina spår i vad man själv anser är lämpligt och jag gör gärna saker med måtta.

Jag flyttade till USA i början av augusti för att studera en termin på college och jag har helt enkelt tvingats in i en annan mentalitet, det där sociala koderna som jag är van vid är bara till att glömma, här är det nya regler som gäller.

Här pratar jag med fler okända människor på en dag än vad jag kanske göra under en tre månaders tid i Sverige. Här åker jag uber med en chaufför som har 0,8 promille i blodet och jag blir kallad “honey” av kassörskan inne på Whole Foods. Tänk er själva om Ann-Christine på hemköp plötsligt skulle utbrista “Hej sötnos, du var mig en vacker tös! Allt bra idag? plast eller papperskasse till det?” Innan hon börjar blippa mina varor. Otänkbart, visst?

Tänk er dessutom att ni har beställt taxi efter kvällens festligheter och väl inne i bilen möts ni av en stark och sträv doft utav alkohol, och där taxichauffören i princip är lika party som du själv.

Och för att inte nämna alla matvaror som finns i oändliga varianter, smaker och fetthalter. Ska du springa över till mataffären för att köpa popcorn till kvällens film lär du blir kvar ett bra tag därinne för beslutsångesten är ett faktum när det finns över 70 sorter att välja mellan.

Och hur hade du reagerat när du står där och försöker välja popcornsort och en man rullar förbi med en barnvagn där det sitter något som liknar en korsning mellan en hund och ett marsvin i tutu-kjol och solglasögon, som att detta vore det mest naturliga i världen?

Tänk om jag själv hade rullat in med en Brio-vagn inne på Ica Maxi med vår vresiga familjehund Harrison iklädd någon märklig omlott-kjol i chiffong och små mockasiner. Jag hade blivit tagen för galning eller anmäld för djurplågeri.

Och när jag ska betala blir det lite tokigt för jag råkade visst lämna fram mitt medicinska cannabis-licens jag precis ansökt om och fått hemskickat.

Det som tyckts vara normalt här hade fått varenda kotte hemma i Sverige att höja på ögonbrynen. Och att sätta in alla dessa sociala koder och regler i ett annat samhälle med en helt annan kultur får mig att förstå att Sverige är allt bra på väldigt många sätt och det får mig nästan att känna mig en gnutta patriotisk här borta.

Men en liten del av mig önskar att vårt självförtroende och våra sociala koder påminde lite mer som det amerikanska. Det där orädda, oängsliga och den icke-existerande bryddheten om att göra bort sig. Det är allt bra härlig det, och jag hoppas att jag kan ta med mig detta hem, till mitt lilla Malmö.

Krönika: Ebba Berggren
Foto: Ebba Berggren

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected]

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!