Nöje

Kung Carl XVI Gustaf hade hedersplats på Elizabeth II:s begravning

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tilldelades särskilt framträdande platser under drottning Elizabeth II:s begravningsceremoni i måndags – en gest som speglar kungens släktskap med den bortgångna monarken.

Foto: Shutterstock

Måndagen den 19 september fördes den brittiska drottningen Elizabeth II till den sista vilan med en statsbegravning i Westminster Abbey i London följd av en jordfästningsandakt i St. George’s Chapel i Windsor, där kistan sänktes. Slutligen följde en privat, icke tv-sänd ceremoni för den brittiska kungafamiljen.

Carl XVI Gustafs släktskap med Elizabeth II

Svenskar som följde ceremonin i Westminster Abbey lade säkert märke till att vårt eget kungapar hade tilldelats framträdande platser i katedralen – faktum är att Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia hade hedersplatser under ceremonin, mitt emot drottning Elizabeths barnbarn.

Anledningen till detta är att kung Carl XVI Gustaf och drottning Elizabeth II var släktingar. I ett inlägg på Instagram klargörs släktskapet: drottning Elizabeth och vår kung var bryllingar då de båda är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria.

Kung Carl XVI Gustaf om drottning Elizabeth: “En god vän”

Den brittiska drottningen avlade två statsbesök i Sverige under den tid som hon regerade: det första 1956 och det andra tjugosju år senare, 1983. Kung Carl XVI Gustaf bjöds in till Storbritannien för att avlägga statsbesök i Edinburgh och London 1975.

I ett uttalande beskriver kung Carl XVI Gustaf den bortgångna regenten som “en god vän”:

“Drottningen tjänade Sina länder och Samväldet med en enastående hängivenhet och pliktkänsla. Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har Hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria”, står det att läsa på kungahusets hemsida.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!