Nöje

“Kungen med två ansikten”- Premiär för ny dokumentär om kungen

Journalisten Åsa Linderborg har länge haft ett intresse för kungafamiljen och nu står hon bakom den nya dokumentärserien “Kungen med två ansikten” som har premiär 1 februari på Kanal 5 och Discovery Plus.

Foto: Warner ITVP/Warner Bros. Discovery

Åsa Linderborg gästade nyligen Nyhetsmorgon för att prata om sin nya dokumentär om kung Carl XVI Gustaf där hon granskar kungens makt och privatliv. Bland annat pratar hon i intervjun om hur felaktigt kungens dyslexi behandlades under hans barndom och att han inte fick rätt hjälp i skolan. Dokumentären sänds i fem delar och målar upp en bild av kungens olika sidor i privatlivet men också när det gäller makt och inflytande i samhället. Till Aftonbladet berättar Åsa Linderborg om att det har varit viktigt för henne att ha en mänsklig blick på kungen. “Det är en riktig människa som har fötts in i en roll han aldrig bett om och som gör så gott han kan”, säger hon.

“Kungen med två ansikten” är en berättelse om Sveriges monarki, kungafamiljens roll i samhället och vad som händer när människan bakom monarken gör sig påmind. Dokumentärserien ställer frågor som: Går det att vara både monark och människa? Vilka krav ställer vi på kungligheterna och vad händer när fasaden spricker? Spelar det någon roll att Sverige har en konstitution där högsta ämbetet går i arv inom en familj?

Firar 50 år på tronen

Kungen firar i år 50 år på tronen och Linderborg lyfter bland annat kritik mot medier och politiker som hon anser inte är tillräckligt kritiska mot kungahuset. Bland annat menar hon att kungens nätverk i näringslivet och roll i samhället ger honom en “informell makt” som också innebär ett visst inflytande. I dokumentären intervjuas även bland annat Camilla Henemark som tidigare pekats ut som kungens älskarinna. “Jag har alltid undrat över varför så få svenska journalister bryr sig om kungahuset. Antingen beror det på att kungen inte låter sig granskas. Eller också tror man att kungen saknar makt, men då vet man inte vad makt är. Jag har försökt göra en dokumentär som har en mänsklig blick på kungen, men en principiell blick på monarkin”, säger Åsa Linderborg som är doktor i historia, journalist och författare.

När har Kungen med två ansikten premiär?

“Kungen med två ansikten” har premiär den 1 februari på Discovery+ och Kanal 5.

Foto: Warner ITVP/Warner Bros. Discovery

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!