Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Kvinnokraft! Det här demonstrerade kvinnor för världen över 8 mars

Visst finns det mycket kvar att önska angående situationen för kvinnor i Sverige, men om du någon gång ändå skulle bli osäker på om en dag som Internationella Kvinnodagen behövs så räcker det att ta en titt ut i världen och situationen för kvinnor på många andra platser. Vi har listat några av de viktiga demonstrationerna igår – som fyller oss med både sorg och kvinnokraft! ??

Perspektiv är något vi alla behöver ibland, och även om vi har långt kvar här i Sverige så är situationen för kvinnor i många andra länder långt mer extrem. Vi kan dock självklart ha två tankar i huvudet samtidigt – och idag väljer vi att lyfta några av de städer som hade enorma demonstrationer under internationella kvinnodagen igår.

Santiago de Chile, Chile

I den chilenska huvudstaden samlades hundratusentals kvinnor på Plaza de la Dignidad för att uppmärksamma allt det som kvinnor i landet utsätts för. DN uppger att det totalt var mer än en miljon kvinnor ute och demonstrerade på gatorna bara i Chile.

– Vi är en generation av kvinnor som har vaknat. Vi är inte rädda för att höja våra röster och kämpa, sa Valentina Navarro, en av alla demonstranter, till Reuters enligt France24.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Michael Roldán Bouyer (@michaelrb)

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Marchar en silencio. Así comenzó mi 8M, con cientos de compañeras marchando a mi lado, tomadas de las manos, resistiendo. Un caminar cargado de sensaciones, de emociones, de historia. Por todas quienes fueron silenciadas, violentadas, por la sangre derramada, por todas las que ya no están y por todas las que vendrán, para que vivan en libertad con sus cuerpas y derroquemos el maldito patriarcado. VIVAS Y LIBRES NOS QUEREMOS?? SOMOS FUEGO, MUJERES PODEROSAS? Gracias a la @colectivalavozquebrada por su hermosa labor, por esa performance que hace parar los pelos y por el aguante y la contención.? Gracias a @libertadprimera , amiga maravillosa porque fuimos apañe y contención la una para la otra en un día tan potente y lo seguiremos siendo hasta el fin de los tiempos; y porque además es una de las gestoras de la hermosa performance de la que fui parte? Gracias a todas las mujeres maravillosas que luchan y resisten, que apañan y ponen la cuerpa pa defender a otras cabras, que no se quedan calladas ante los abusos y que saben que valen oro? Gracias a @marasilvahope por la bella foto?? PURO AGUANTE!!! ???

Ett inlägg delat av Maca Robles! (@macaarobles)

“Marchera i tystnad. Så började min 8 mars, med hundratals kamrater som marcherade vid min sida, höll varandras händer, gjorde motstånd. En promenad full av känslor, emotioner, historia. För alla de som blivit tystade, som blivit våldförda på, för det blod som spillts, för alla de som inte längre finns här och för alla de som kommer, så att de lever i frihet med sina kroppar och med patriarkatet nedrivet. Levande och fria älskar vi dem. Vi är eld, kraftfulla kvinnor” skrev en av demonstranterna på sin Instagram.

 

“Om du är kvinna och idag kan rösta, gå på universitetet och använda byxor är det tack vare en feminist” stod det på ett plakat, på ett annat gick det att läsa: “Jag är mer rädd för en Uber än för Coronaviruset”. En rad olika banderoller påminde dessutom om några av de många uppmärksammade fall där kvinnor i Chile har blivit berövade sina liv, däribland Fernanda Maciel, Macarena Valdés och Joane Florvil.

Bara i år ska minst 7 kvinnor ha mördats av sina män i landet. En av organisatörerna till marchen, Mariana Gutierrez, läste upp namnen på dem inför folksamlingen, där hon också framförde kraven till Chiles regering.

– Inte enda kvinna till ska misshandlas till döds, sa hon bland annat enligt DN.

 

Mexico City, Mexiko

“Med hela hjärtat och från själen, det är så förändring uppnås. Idag slåss jag för att vi har turen att vara här, idag slåss jag för dem som inte är det, idag slåss vi för alla. Tack för ert sällskap, för att ni går ut och inte förblir tysta. Jag vill skrika tills jag är utan röst för alla och varje dag, för alla samtal och meddelanden jag får dagligen som jag inte skulle vilja höra och läsa, för det är inte rättvist, för det här landet våldför sig på oss och dödar oss. Så länge jag lever kommer jag att slåss för oss och för de som kommer efter oss. Varje steg idag var värt det”, skrev politikern Alessandra Rojo de la Vega.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

‪“NO ESTOY ACEPTANDO LAS COSAS QUE NO PUEDO CAMBIAR, ESTOY CAMBIANDO LO QUE NO PUEDO ACEPTAR”.‬ ‪#8M2020 ‬

Ett inlägg delat av @ santiago_arau

“Jag accepterar inte sakerna jag inte kan ändra, jag ändrar på det jag inte kan acceptera” var ett av de budskap som kvinnor i huvudstaden Mexico City förmedlade på internationella kvinnodagen 8 mars 2020.

 

Buenos Aires, Argentina

Argentina är ett av alla de länder i Sydamerika där abort inte är tillåtet, något som sägs vara på väg att förändras – inte minst eftersom den nye presidenten Alberto Fernández har lovat att legalisera det. I sin regeringsförklaring förra veckan sa han enligt DN att möjligheten till laglig abort handlar om att minska antalet dödsfall som idag sker när kvinnan försöker att göra det på olaglig väg, och att aborterna sker oavsett om de är lagliga eller inte.

– Aborter är något som sker. Det är ett faktum, sa Alberto Fernández enligt DN.

Förslaget att legalisera abort i landet måste dock gå igenom både i kongressen och senaten, och väntas få stort motstånd av konservativa i landet. Med andra ord var demonstrationerna igår, tyvärr, fortfarande viktiga – och det återstår att se vad som sker med lagförslaget.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

#8M2020 Juntas @campabortolegal . . . . . . #abortolegalseguroygratuito #seraley #sevaacaer

Ett inlägg delat av Laura Rivas (@laurarivas.photo)


Organisationen Camp Aborto Legal är en av de tongivande organisationerna i landet som kämpar för kvinnors rätt till laglig abort.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

#8M2020 Empoderadas Taller de autodefensa @campabortolegal . . . . . #abortolegalseguroygratuito #seraley #bastadefemicidios

Ett inlägg delat av Laura Rivas (@laurarivas.photo)

En av sammankomsterna i Buenos Aires under kvinnodagen skedde i parken Parque Centenario, där kvinnor bland annat kunde lära sig självförsvar.

 

Stockholm, Sverige

Även i Stockholms uppmärksammades internationella kvinnodagen, om än inte i lika stor utsträckning som i många av de latinamerikanska länderna.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Nunca seremos libres mientras hayan otras oprimidas !

Ett inlägg delat av Paloma Guzman Puello (@phaloguzmanp)

“Vi är vrålet från de som inte har en röst” gick att läsa på ett av plakaten under gårdagens manifestation i Stockholm, som avslutades på Sergels Torg.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!