Nöje

Lagom är nya trenden i USA – därför är de så besatta av det svenska ordet

För oss i Sverige är lagom bara ett helt vanligt ord, ett ord som beskriver när något är tillräckligt – ja, lagom. Amerikanarna och engelsmännen har precis fått upp ögonen för ordet och tidningar som Byrdie.com, Vogue och Daily Mail skriver om den fantastiska svenska livsstilen lagom. Varför har de blivit så frälsta av det, smått fantastiska ordet? 

lagom

Att vara landet lagom är någonting som vi svenskar har tröttnat på att vara och försöker bryta oss ifrån. Om vi ska tro dessa utländska medier så verkar det som att gräset inte alls är grönare på andra sidan utan att vi redan har hittat lyckan och meningen med livet. Tänka sig att det kunde vara lagom.

I januari skrev Vogue att “2017 kommer vi bara prata om lagom”. Som enligt dem är lagom anledningen till att vi svenskar lever i harmoni. De skriver om hur lagom ska göra att du finner balans i ditt liv och slutar sträva efter det ouppnåeliga. Låter ditt liv helt enkelt vara lagom.

Daily Mail delade även en lista på hur du kan låta lagom bli en del av din vardag och hur du helt och fullt går in i den svenska livsstilen. Så varsågoda, här får ni en lista på hur ni lever “lagom”.

1. Ät lagom
Daily Mail menar att vi svenskar sällan överäter utan äter alltid lagom mycket av allt och att det är anledningen till att vi är en av de mest hälsosamma länderna bland i-länderna.  De tipsar också om att ”äta svenskt”, alltså att aldrig ta den sista biten av kakan eller maten.

2. Klä dig lagom
Att klä sig lagom betyder att du lägger tid på dina kläder men får det att se ut som att du egentligen inte alls har brytt dig. En ofixad fixad look. Håret är naturligt ofixat och naturligt smink.

3. Bli mer miljömedveten
Gå inte all-in för att köpa allt ekologiskt och närodlat utan gör det lagom. Bry dig om allt du köper, för alla val du gör kan göra skillnad. Stora som små. Daily Mail skriver också att svenskar är mycket medvetna om vad de äter, vet när maten är i säsong och att det helst ska vara lokalproducerat. De skriver även att en ofta kan se svenskar ute i skogen för att plocka svamp och bär.

4. Köp färre kläder
Lägg dina pengar på färre plagg men på bättre kvalitet. Köp även mer basplagg i lättmatchade färger som svart och vitt.

5. Jobba lagom mycket
Daily Mail tipsar om att skaffa sig en bra balans mellan arbete och privatliv och lära efter Sverige. Att gå hem i tid och acceptera att en kanske inte hann allt under arbetsdagen. När klockan slår 17.00 är det dags att gå hem till familjen.

6. Försök att inte vara lycklig

De skriver att vi svenskar har slutat att sträva efter att vara glada och lyckliga. Att vi vet att lite kunde vara lite bättre men det är bra nog. Vi är nöjda med det vi har och spenderar inte tid på att sträva efter någonting som ligger långt bort. Daily Mail menar att det är hemligheten till att Sverige är ett lyckligt land.

7. Inred lagom
Även den skandinaviska minimalismen faller in under lagom. Inred inte i överflöd utan tänk praktiskt och form. Lägg pengar på saker av kvalité som både är praktiska och vackra att se på. Tyng inte ner ditt hem med en massa saker.

Vad säger ni? Ska vi sluta kämpa emot lagom och bara ta ordet till oss, en gång för alla?

Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!