Nöje

Stanna i den varma soffan och lär dig något nytt – vi listar 11 grymma Netflix-dokumentärer

Hållbarhet inom matindustrin, Kubas kaotiska historia och hotet mot korallreven – nu när vinterns kyla biter en i kinderna är det perfekt att kura ihop sig inomhus och förkovra sig i ett spännande ämne. Kryp upp i soffan och sätt på en (eller flera) av de här elva allmänbildande och intressanta dokumentärerna på Netflix!

Foto: Unsplash
Källa: Netflix

Cowspiracy: The sustainability secret
Filmaren Kip Andersen granskar den allra miljöfarligaste industrin och undersöker varför miljöorganisationer lägger locket på. Den här dokumentären kommer att ge dig en riktig tankeställare!

 

Somm: Ner I flaska
Vinproducenter och sommelierer från olika delar av världen fördjupar sig i vinets mysterier. Här får vi följa med på en resa från vinets färgstarka historia till hur det produceras och marknadsförs.

 

Cooked
Matskribenten Michael Pollan undersöker hur matlagningen har format dagens samhälle, baserat på kultur och ren vetenskap. En dokumentärserie i fyra delar uppkallade efter jordens fyra element, eld, vatten, luft och jord som tar med tittaren med på en utbildande matresa.

 

Abstract – The art of design
Design finns överallt runt omkring oss. I den här dokumentären möter vi åtta av de mest innovativa formgivarna i hela världen som berättar om hur design påverkar livets alla aspekter.

 

Cuba Libre
En skildring av Kubas kaotiska historia, en nation präglad av utländsk erövring, frihetskämpar och kalla krigets politiska spel. Här hittar du trailern.

 

Det 13:e tillägget
En tankeväckande dokumentär där forskare, aktivister och politiker analyserar kriminaliseringen av afroamerikaner och de ökade antalet intagna i USA:s fängelser.

 

Sustainable
USA står inför en matkris driven av jakten på lönsamhet och en brist på konsumentupplysning. I den här dokumentären undersöker kocken Rick Bayless hållbarhet inom jordbruket och dess framväxt samt hur det skulle kunna förändra vår kost i framtiden.

 

Mission Blue
Den här dokumentären följer oceanografen Sylvia Earles kamp för att rädda världens hav från hot som överfiske och giftigt avfall.

 

Chasing Choral
Dykare, forskare och fotografer från hela världen samarbetar i en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång. Premiär på Netflix fredagen den 14 juli.

 

Ken Burns: Prohibition
Under nationens tidiga dagar dricker männen cider och öl när tillfälle ges. Men när whiskyn blir allt billigare avslutar många sina dagar i rännstenen. Den kritikerrosade dokumentärfilmaren Ken Burns utforskar USA:s historia under förbudstiden i den här Emmy-belönade dokumentärserien.

 

The Mars Generation
Planeten mars historia utforskas med en spännande inblick i hur framtida besök kan komma att påverka oss. Dagens tonåringar kan bli den första generationen som kommer att få åka dit – se unika intervjuer med experter och förväntansfulla ungdomar som går på förberedande läger!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!