Nöje

Lee Christiernsson om reaktionerna på dokumentären – “Måste göra det så ärligt som möjligt”

I den nya dokumentären Att bli Lee på TV4 får tittarna följa Lee Christiernssons transition från Björn till Lee. Lee blev känd för svenska folket som snickar-Björn i programmet Äntligen hemma, och dokumentären skildrar på ett personligt och gripande sätt Lees resa mot att kunna bli sig själv. Nu berättar hen i Nyhetsmorgonen om hur dokumentären har tagits emot.

Foto: TV4

I Nyhetsmorgon berättar Lee Christiernsson om hur hen var inne i en djup depression innan hen förstod vad som faktiskt låg bakom det dåliga måendet. “Det är som att din hjärna är kidnappad, du kan inte tänka. Du kan ha din livserfarenhet, du kan tycka att du är smart eller vad som helst. Men ingenting gäller plötsligt, utan du är i någon typ av vakuum”, berättar Lee i intervjun.

“Letade efter en väg att leva mitt liv”

Lee berättar också om hur viktigt det var att hitta det rätta sättet att leva livet på. “Jag var helt färdig. Och jag sökte inte heller hjälp där och då. Jag visste inte riktigt vad jag skulle söka hjälp för, jag kände att jag behövde komma på vad problemet var innan jag kan söka hjälpen.” Även om hen under en period mådde mycket dåligt fanns det fortfarande ett hopp om att hitta rätt väg framåt. “Jag sökte aldrig något sätt att ta mitt liv, utan jag letade efter en väg att leva mitt liv”, berättar hen. Lee läste också mycket om könsdysfori och lärde sig mycket, men det tog tid att nå en acceptans berättar hen i Nyhetsmorgon. När Lee väl landade i vem hen var släppte ångesten helt. “Då var det mer rädsla och oro, men ändå en framåtrörelse”, berättar Lee.

Reaktioner på dokumentären

När Lee väl hade landat i sitt beslut blev nästa steg att berätta för omgivningen. Hen gjorde det stegvis, och hade svårt att förbereda sig på hur beskedet skulle tas emot. “Folk har varit så otroligt glada och generösa med kärlek och respekt, och det var jag inte beredd på. Det kom nästan som en chock.”

Lee berättar att hen efter dokumentären fått mycket gratulationer och styrkekramar, men också tittare som tackar för att de har fått ta del av Lees historia. “Det var ganska självklart, när jag väl kom fram till att jag måste komma ut, och offentligt. Jag kunde inte göra det på något annat sätt”, säger hen i intervjun. “Jag måste göra det så ärligt som möjligt, för att visa på komplexiteten och hur svårt det kan vara.” Lee berättar också att hen tror att mycket av reaktionerna handlar om historien i sig, “folk känner igen sig själva eller har anhöriga som har gått igenom något tufft”, säger hen.

Foto: TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!