Nöje

Lena Olin läser “Nyårsklockan” i SVT 2022: “Känns viktigare än någonsin”

SVT har nu offentliggjort att det blir Lena Olin som kommer att läsa den traditionsenliga dikten “Nyårsklockan” på Skansen i år. “Dikten känns viktigare än någonsin i dag”, säger Olin i ett pressmeddelande.

Foto: Instagram @reallenaolin

Lena Olin har fått det ärofyllda uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på nyårsafton då SVT som vanligt sänder live från Skansen, det meddelar kanalen idag.

Lena Olin om uppdraget: “Glad och stolt”

I ett pressmeddelande berättar skådespelerskan om glädjen över att ha blivit utvald att läsa den traditionsenliga dikten vid tolvslaget:

“Jag har hört ”Nyårsklockan” deklameras vid tolvslaget sen jag var liten flicka, en fantastisk tradition! Att nu få äran att själv förmedla denna text gör mig så innerligt glad. Och stolt. Dikten känns viktigare än någonsin i dag”, säger Olin i ett pressmeddelande.

Leder sändningen gör programledaren David Sundin. Dessutom medverkar flera namnkunniga artister som Peter Jöback, Petra Marklund, Rennie Mirro, Joachim Bergström, Frida Green, Nadja Kasanesh Holm och Get Up Soul Choir. Artisterna ackompanjeras av ett husband som leds av kapellmästare Johan Granström. Avslutningsvis bjuds det på arenarock framförd av Jessica Andersson och Mariette.

Historien bakom “Ring klocka ring”

Nyårsklockan eller ”Ring klocka ring” är en fri översättning av en engelsk dikt. I mitten av 1800-talet sammanställde poeten Alfred Tennyson, senare lord Tennyson, det 131 verser långa diktverket “In Memoriam” över sin avlidne vän Arthur Henry Hallam. Det är från avsnitt nummer 106 av detta verk som “Ring klocka ring” har sitt ursprung:

Ring out, wild bells, to the wild sky,
The flying cloud, the frosty light:
The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.

Den svenska översättningen av dessa rader gjordes av poeten Nils Edvard Fredin i slutet av 1800-talet. Fredin valde att tolka det första stycket på följande vis:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö;
Det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning över land och vatten!

De har tidigare läst “Nyårsklockan” i SVT

Nils Edvard Fredin tolkning av Tennysons dikt har lästs på Skansen sedan slutet av 1800-talet, och på 1970-talet började SVT sända nyårsfirandet.

Genom årens lopp har olika skådespelare läst ”Ring klocka ring” i samband med tolvslaget. Den som senast fick äran att läsa dikten mer än ett år i rad var Jan Malmsjö, som tog över facklan från Margaretha Krook 2001 och sedan läste dikten varje nyårsafton till och med 2013.

Georg Rydeberg 1977 – 1982
Jarl Kulle 1983 – 1996 (flest gånger)
Margaretha Krook 1997 – 2000
Jan Malmsjö 2001 – 2013
Loa Falkman – 2014
Malena Ernman – 2015
Pernilla August – 2016
Krister Henriksson – 2017
Mikael Persbrandt – 2018
Lena Endre – 2019
Sofia Helin – 2020
Reine Brynolfsson – 2021
Lena Olin – 2022

Foto: Instagram @reallenaolin

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!