Nöje

Lev mer hållbart! 9 roliga event i Stockholm du inte får missa

Under den närmsta tiden finns det en mängd olika evenemang och händelser i Stockholmsområdet som kan guida dig till en mer hållbar livsstil, utan att du ens tänker på det! Vi har samlat våra favoriter här nedanför – vad sägs om stor utförsäljning på en av stans bästa second hand-butiker, sticklings- och fröbyten eller att vara del av ett av världens största strejker?

Vi kan alla göra mer för att minska vår klimatpåverkan, och inte sällan framställs det som att vi måste ge upp något: sluta äta kött, sluta handla kläder och överlag minska konsumtionen av materiella saker rejält. Alla dessa är givetvis saker som gör oss snällare mot miljön, men det finns också en hel del andra saker vi kan göra som fortfarande ger oss de där kickarna vi får när vi shoppar – och som samtidigt gör vårt klimatavtryck betydligt mindre.

Här nedanför listar vi 9 evenemang i Stockholmsområdet där du kan göra just detta, och om du inte bor här finns det sannolikt liknande event på din ort!

 

Beyond Retro Garage Sale

Bruno Official (Brunogallerian), Götgatan 36 

Nu har du ett riktigt fyndläge! Beyond Retro är en av de mer välsorterade second hand-kedjorna i Stockholm med många kvalitativa plagg, och priserna brukar också vara därefter. Men just nu pågår deras “garage sale” där de gör sig av med en stor mängd av sina plagg och accessoarer för en bråkdel av de vanliga priserna. Här kostar till exempel kjolar 50 kronor, byxor en hundralapp, jeansen 150 kronor och kapporna 250 kronor, oavsett kvalitet och material. Att handla mer second hand istället för nyproducerat är ju som vi alla vet ett sätt att minska sin klimatpåverkan, så varför inte svänga förbi utförsäljningen som pågår ända fram till 7 mars (och som fylls på dagligen)?

Här hittar du alla priser, öppettider och mer information.

 

Växter För Alla – Växtutförsäljning #2

Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1

Vem blir inte lockad av taglinen “Kom och fynda i en 750 m² djungel!”? Ja, kanske inte alla – men vi blir det i alla fall verkligen! 4–5 april tar SOLI över Färgfabriken i Liljeholmen, där du har chans att fynda växter av olika slag. Här finns också ett stort sticklingsbord där du kan ta med dina sticklingar och byta dem mot något nytt och spännande. Perfekt om din elefantöra eller dina palettblad har dragit iväg och tar över bostaden!

Här hittar du mer information.

 

Sticklingbytar-evenemang

Det är såklart inte bara på eventet här ovanför du kan byta bort dina sticklingar mot nya älsklingar – om du söker på Facebook eller Google hittar du sannolikt en mängd olika evenemang i närheten av där du bor. Några av de som sker i Stockholm inom en snar framtid är:

Sticklingsbyte på Rosendals Trädgård (26 februari)

Sticklingbytardagen med Sticklingtjuven på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar (29 mars)

Sticklingsbyte på Södergården Hemgård (4 april)

Läs också: Stor sticklingsguide! Allt du behöver veta för att skapa kopior av dina favoritväxter

 

Nördloppis

Allaktivitetshuset, Tulegatan 10, Sundbyberg

Är du en nörd? Alltså, no hard feelings – det är bara så Spelhobbyförbundet beskriver sin loppis som går av stapeln 28 mars klockan 12–15. Här har du chansen att fynda diverse “nördiga saker”, bland annat seriealbum, Star Wars-relaterade prylar, warhammer, anime, manga och coola tangentbord, enligt arrangörerna själva. Varför köpa nytt när du kan lägga vantarna på prylar som har en historia, och som kanske till och med är unika? I skrivande stund finns det dessutom fortfarande möjlighet att hyra en plats för 100 kronor och uppåt för att sälja dina saker som söker nytt hem.

Här hittar du mer infomation.

 

Global strejk för klimatet

Greta Thunberg har engagerat en hel värld med sin skolstrejk för klimatet, hennes eget initativ som på kort tid har växt till organisationen Fridays For Future och ett världsomspännande nätverk som gång på gång uppmärksammas av världens största makthavare. 24 april klockan 13–15.30 (preliminär tid) sker det ännu en världsomfattande strejk för att öka chanserna att få gehör för kraven på klimat- och miljörättvisa för alla, att “begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer”, att Parisavtalet faktiskt ska följas och att makthavare världen över ska lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen och klimatforskningen.

I skrivande stund är platsen inte bestämd, men här hittar du mer information.

 

Låna frön på fröbiblioteket

Kulturhuset Fanfaren, Farstagången 8

Låna fröer, hur funkar det egentligen? Jo, från och med idag den 24:e februari kan du nämligen ta hem 1–2 sorters blom- eller grönsaksfrön från Farsta Bibliotek och odla dem. När de sedan har växt till sig tar du fröer från växterna och tar med dem tillbaka till biblioteket. Enkelt – om du får det att funka, vill säga – men du kan också ta med andra typer av fröer tillbaka. Som en cirkulär ekonomi med fröer och plantor, med andra ord!

Här hittar du mer information.

 

Klädbytarfest

Quality Hotel Nacka, Värmdövägen 84

Ibland behöver du inte ens betala för att “handla” second hand – på klädbytardagar lämnar du in dina gamla (men hela och rena) plagg och får en biljett per plagg som innebär att du får ta med dig ett “nytt” hem. En av alla klädbytardagar som äger rum under våren är den på Quality Hotel i Nacka, som sker den 4:e april. Du lämnar in plaggen dagen innan och kan sedan gå loss på utbudet. Ett enkelt och roligt – och billigt! – sätt att byta ut plaggen du har tröttnat på i din garderob!

Här hittar du mer info.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!