Nöje

Linda Bengtzing om knölen i bröstet: “Gick från dödsångest till kämpaglöd”

Sommaren 2022 blev till en mardröm för Linda Bengtzing när något oväntat upptäcktes vid hennes senaste mammografi. Nu sprider Bengtzing kunskap om bröstcancer i hopp om att hjälpa andra.

Foto: Instagram @lindabengtzing

I början av oktober valde Linda Bengtzing att berätta om en upplevelse som färgade hennes sommar 2022 – en knöl i bröstet som upptäcktes vid en mammografi gav upphov till veckor av oro och ångest.

“En mardröm”

Enligt Bengtzin själv har tre generationer kvinnor i hennes släkt drabbats av bröstcancer, något som gjort att hon aldrig missar en mammografi. Men pandemin gjorde att det senaste besöket sköts upp:

“Efter min ett år (pga covid) sena mammografi levde jag på utan oro för senaste tillplattningen. Åkte på semester i Spanien i juni och redan efter några dagar damp ett sms ned. Man hade hittat en knöl i mitt ena bröst som akut behövde undersökas”, skrev Bengtzing.

Tiden före undersökningen blev omvälvande:

“Jag hade tre v. kvar på semestern. Det blev en mardröm. Jag gick från dödsångest till kämpaglöd till acceptans. Önskar idag att jag åkt hem för uppföljning för de veckornas väntan satte sig på min hjärna, hjärta och liv.”

Sprider kunskap om bröstcancer

Men slutet gott, allting gott: det visade sig att knölen var ofarlig. När Bengtzing fick det efterlängtade friskintyget kom tårarna:

“Samma dag satt jag tom, ledsen OCH superglad hemma & grät. Äntligen tårar.”

Kort efter friskintyget fick Bengtzing ett erbjudande om att vara med och uppmärksamma bröstcancerforskningen samt att sprida kunskap om bröstcancer. Detta gör hon bland annat genom att nämna appen “Klämdagen”, en app som påminner användaren om att undersöka sina bröst mer regelbundet. Den innehåller dessutom instruktioner och bilder på hur du undersöker brösten på bästa sätt.

Här hittar du appen för iPhone och Android.

Foto: Instagram @lindabengtzing

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!