Nöje

Linnéa Claeson ”Jag vill göra världen lite modigare, klokare och snällare”

I veckans avsnitt av WomanUp-podden träffar vi handbollsproffset och kvinnorättskämpen Linnéa Claeson. Vi pratar om vad som fick henne att starta Assholes Online och vad som driver henne att öppet orka kämpa för mänskliga men framförallt kvinnliga rättigheter – i en vardag fylld av hat och hot.

När Linnéa bara var elva år gammal så började en vuxen man plötsligt runka framför henne på webbkameran. “Jag sprang direkt ut till vardagsrummet och berättade för pappa som rasande rusade in i mitt rum.”

Det Linnéa inte visste då var att den här händelsen skulle bli startskottet på en vardag kantad av sexism, men även med tiden – dagliga hat och hot. Av den enkla anledningen att hon är kvinna. I dag publicerar Linnéa vissa av alla de kränkande mejlen hon får på Assholes Online. Ett konto som i skrivande stund har över 263 000 följare.

”Jag lägger upp haten och hoten men visar aldrig avsändaren. Det gör jag för att lyfta det strukturella problemet och inte den enskilda personen. Vi måste ändra våra samhällsattityder och ett fokus på individen med namnpublicering gynnar inte frågan tycker jag. ”

Vi pratar även om hur det gick till när Linnea slutade trycka ner sig själv och sin kropp – vid en ålder av 26 och faktiskt började tycka om sig själv. Vi går in på hur systerskap blivit Linnéas syre och får ta del av hennes strävan efter att göra världen lite modigare, klokare och snällare.

Det har blivit dags att Woman Up! Med en av Sveriges coolaste kvinnor – Linnéa Claeson.

LYSSNA PÅ SENASTE AVSNITTET >>

WomanUp-podden presenteras i samarbete med Kvinna till Kvinna som dagligen kämpar för en mer jämställd värld, vilket vi på Metro Mode vill lyfta. De bedriver dagligen en kamp för att stärka kvinnors rättigheter över hela världen, något de kämpat för sedan 1993. Läs mer om Kvinna till kvinnas fantastiska arbete här >>

Foto porträtt: Niklas Lindgren
Foto övrigt: instagram.com/assholesonline

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!