Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Lock för öronen på flyget? Gör absolut inte det här

Många av oss har säkert erfarit hur obekvämt det är när det slår lock för öronen under flygresan. Om du har oturen att drabbas av detta finns det några åtgärder du kan ta till för att få bukt med problemet – och ett råd som du absolut inte bör följa.

Foto: Unsplash

Lock för öronen är aldrig en behaglig upplevelse men det är något som är vanligt förekommande under flygresor. Vi går igenom anledningen till att det gör ont i öronen på flyget, samt listar några saker du kan prova för att slippa problemet.

Därför får du ont i öronen på flyget

Enligt Vårdguiden förändras lufttrycket i flygplanet när det lyfter och landar, vilket i sin tur påverkar lufttrycket i öronen.

För att lufttrycket i öronen ska kunna matcha omgivningens lufttryck behöver luft passera in och ut i örat via en kanal som kallas örontrumpeten. Om detta inte sker – vilket kan bero på exempelvis en förkylning eller att örontrumpeten är trång – kan man få ont i öronen på grund av att trycket inte jämnats ut.

Drick, gäspa eller tugga tuggummi

När du sväljer kan örontrumpeten öppna sig, vilket gör att luft kan passera in och ut i örat. Prova därför att dricka någonting när det slår lock för öronen.

Att gäspa, prata, suga på hårda karameller eller tugga tuggummi kan också hjälpa. Välj ett tuggummi med mintsmak – läkaren Gary Snyder berättar för Condé Nast Traveler att mint har en förmåga att öka salivproduktionen, vilket gör att du sväljer mer.

Håll dig vaken

… åtminstone när planet lyfter och landar! Om du sover när lufttrycket i flygplanet förändras missar du chansen att tugga, svälja eller annat som hjälper till att motverka problemen.

Toynbeemanövern

Condé Nast Traveler beskriver denna teknik som “enkel men effektiv”. Den går ut på att du försiktigt nyper över näsvingarna samtidigt som du sväljer.

Flygproppar

En förebyggande åtgärd är att investera i ett par tryckutjämnande flygproppar som är särskilt utformade för att lindra obehag vid flygresor.

Det ska du inte göra om det slår lock för öronen

Slutligen så finns det ett råd som du inte ska följa om du får ont i öronen vid start och landning: att nypa över näsvingarna, pressa ihop läpparna och blåsa så hårt du kan.

Om du blåser för hårt kan detta nämligen generera så mycket tryck att det skapar ett hål i trumhinnan. Med andra ord, prova hellre andra tekniker innan du tar till detta knep!

Öronproppar Large - Swedsafe Flyg KÖP

Öronproppar Large - Swedsafe Flyg

Öronpropp som verkar tryckutjämnande för att motverka lock och öronsmärtor när du flyger.

Pris: 46 kronor.

Finns även hos Doz Apotek!

KÖP

Nästa bild
Öronproppar Small - Swedsafe Flyg KÖP

Öronproppar Small - Swedsafe Flyg

Öronproppar som är speciellt anpassade för flygresor. De verkar tryckutjämnande för att motverka lock och smärta i hörselgångarna vid flygningar. K

Pris: 48 kronor.

Finns även hos Doz Apotek!

Finns även hos Meds!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!