Nöje

Anklagades för att uppmuntra till ätstörningar – nu svarar Lovisa Worge på kritiken

De senaste veckorna har Lovisa Worge anklagats för att lägga upp bilder på sociala medier som främjar osunda kroppsideal. Nu svarar influencern på kritiken.

Foto: Instagram @lovisaworge

I början av augusti skrev Bloggbevaknings Camilla Gervide ett inlägg på Instagram som gav upphov till en debatt om skadliga skönhetsideal på sociala medier.

“Skadliga för unga människor”

I inlägget syns en skärmdump av en bild som Lovisa Worge publicerat på Instagram. På bilden syns Worges ryggtavla, vilken framställs på ett sätt som enligt Gervide är skadligt:

“En benig ryggrad? På en person som sitter framåtlutad för att den ska sticka ut extra mycket? 
Var det instruktionen till fotografen? Att ta bilden på ett sätt så att skuggorna får den att se ännu mer framträdande ut”, frågar hon och fortsätter:

“Det här är ingenting som unga människor ska matas med, att det här är ett utseende eller ett sätt att framstålla kroppen att eftersträva. Jag säger det här nu, och skiter faktiskt i hur det tas emot. Den här typen av bilder är rent skadliga för unga människor att matas med och nu räcker det ta mig fan!”

I ett senare inlägg menade Gervide att Worges bild delar likheter med sådana som finns på så kallade pro-ana-sajter, det villl säga hemsidor där anorexia framställs i ett positivt ljus – som en livsstil snarare än ett sjukdomstillstånd. 

Foto: Bloggbevakningen

Lovisa Worge: “Förstår att det sänder ut fel signaler”

Nu har Worge svarat på kritiken kring de bilder som pekats ut som skadliga:

“Under de senaste dagarna har det pågått en debatt kring ett väldigt komplext ämne. Jag har därför tagit mig tiden till att läsa på om alla olika infallsvinklar och vill formulera mig på ett genuint och respektfullt sätt. Jag har tagit del, läst, hört och förstår problematiken i denna debatt”, skriver hon och fortsätter:

“Min avsikt har aldrig varit att uppmuntra eller provocera till ohälsosamma ideal. Jag förstår problematiken kring att en sådan bild sänder ut fel signaler. Jag förstår min roll i samhället och på sociala medier. Och till alla er som hört av sig, tack för era fina ord. Jag mår bra.”

Lovisa Worge började sin bana som Bianca Ingrossos assistent. De två blev snart vänner och 2022 startade de tillsammans smyckesföretaget Ani Jewels. Worge är dessutom en influencer med 188 tusen följare på Instagram.

Tror du att du lider av en ätstörning? Hit kan du vända dig

Under 18 år
– Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.
– Du som identifierar dig som tjej och är mellan 10 och 25 år kan också mejla eller chatta med en volontär på Ätstörningszonen.

Över 18 år
– Boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen varierar mellan olika ungdomsmottagningar.
– Du kan kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, om du har frågor om anorexi, bulimi eller andra ätstörningar.

Källor: 1177, UMO

Foto: Instagram @lovisaworge

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!