Nöje

Lyckligare efter skilsmässa? Här är faktorerna som avgör

En separation innebär inte nödvändigtvis att man blir mer tillfreds med livet, det skriver psykologen Ann Gold Buscho i Psychology Today. Här är några faktorer som kan vara avgörande för hur mycket lyckligare individer känner sig efter en skilsmässa.

Foto: Unsplash

Resulterar en skilsmässa efter ett olyckligt äktenskap egentligen i mer lycka? Enligt psykologen Ann Gold Buscho är svaret komplicerat – men det finns egenskaper som ökar sannolikheten för att en person känner sig lyckligare efter en separation.

Inte alltid ett recept på lycka

En amerikansk studie från 2002 visade att olyckligt gifta personer som gått igenom en skilsmässa generellt sett inte var lyckligare än olyckligt gifta personer som fortsatte att vara gifta. Efter skilsmässan minskade oftast inte symtom förknippade med depression, och i regel ledde separationen inte heller till högre självförtroende.

Den sociolog som utförde studien, Linda Waite, menade dock att skilsmässa eller separation sannolikt är det bästa valet i äktenskap där det förekommer misshandel, missbruk eller upprepad otrohet. Hon noterade även att 81 % av de som gifte om sig var lyckligare i sina nya äktenskap.

Egenskaperna som avgör

Vad är det då som avgör hur lycklig en person blir efter en skilsmässa?

En studie utförd av forskare vid Kingston University i London pekar på att kvinnor generellt sett upplever sig lyckligare än män efter en skilsmässa. Enligt Gold Buscho kan detta bero på hur kvinnor bearbetar sina känslor:

“Kvinnor är mer benägna att söka hjälp i form av terapi och positivt stöd från vänner, och är mindre benägna att använda sig av alkohol, droger eller sex för att försöka undankomma smärtan”, skriver hon.

Gold Buscho listar även några egenskaper som hon menar ökar sannolikheten att en person känner sig lycklig efter en skilsmässa:

  1. En förmåga att kompromissa för att lösa konflikter.
  2. En vilja att med hjälp av terapi bearbeta upplevelserna av äktenskapet och skilsmässan.
  3. Att bygga ett starkt socialt skyddsnät bestående av vänner och familj som man kan lita på.
  4. En förmåga att släppa ilska genom att ta hand om sig själv och kunna förlåta sitt ex.
  5. En förmåga att ta ansvar för hur man bidrog till att äktenskapet tog slut.
  6. En realistisk och optimistisk syn på framtiden, nya möjligheter upplevelser.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!