Nöje

Majblomman 2022: Den vackra innebörden av årets design

Idag avslöjades årets Majblommas design, som har fått namnet “Ägget”. Oskar Björklund, 10, ligger bakom designen, som har en djupare innebörd än man kanske tror.

I morse avtäcktes årets Majblomma, som är designad av tioårige Oskar Björklund från Spånga. Designen har fått namnet “Ägget” – ett namn som först kom sig av utseendet, men som Oskar snart insåg kunde tolkas på flera sätt.

“Som ett skyddande skal”

“Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den! Sen kom vi på att ägg påminner om Majblomman, organisationen alltså. Majblomman är som ett skyddande skal för barn som behöver det”, säger Oskar i en intervju med Majblommans riksförbund.

Oskars färgförslag på årets majblomma – en gräddvit blomma med en gul prick i mitten – valdes ut bland tiotusentals förslag från barn runtom i Sverige.

“Det känns jättekonstigt och jätteroligt”, säger Oskar om att vara 2022 års majblommedesigner. “Majblomman är väldigt viktig och gör bra saker för barn.”

Årets insamling extra viktig

Den fina liknelsen mellan Majblomman och ett skyddande ägg tycker organisationens generalsekreterare Tove Lindahl Greve är passande:

“Oskar beskriver en helt central del av Majblommans arbete. När vi delar ut ekonomiskt stöd till barn blir vi som en krockkudde i vardagen. Även när vi pratar med makthavare om skolans kompensatoriska uppdrag eller alla barns rätt till en meningsfull fritid vill vi vara det där skyddande skalet och värna alla barns lika rättigheter”, säger hon.

Lindahl Greve berättar även att årets insamling är extra viktig:

“Vi vet att barn i familjer med utsatt ekonomi har drabbats extra hårt av pandemin. Det är för de barnen Majblomman finns till och insamlingen 2022 är viktigare än någonsin för att motverka klyftorna mellan barn i Sverige.”

Avtäckningen av årets Majblomma genomfördes på Barkarbyskolan i Stockholm. Publiken fick också se årets konstnär Jafar visa upp Majblommans affisch 2022, föreställande papegojor, majblommor och en drake.

Majblomman kommer att säljas av barn över hela landet från och med den 1 april.

Foto: Elin Åberg

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!