Nöje

Majblomman 2023: ger hopp om fred

Majblomman 2023 är här! 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad har nyss avslöjat den på Barkarbyskolan i Stockholm. Hennes vinnande design heter “Fred på jorden” och går i grönt, blått och orange.

Idag har majblomman 2023 avslöjats av 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad. Elsa är vinnare av barnrättsorganisationen Majblommans designtävling, och har låtit havsblå och gräsgröna kronblad samsas runt en orange pärla. Tanken bakom färgerna är lika allvarlig som aktuell.

“Ja, jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orangea alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu”,säger Elsa.

Årets fattigaste dag ur barnperspektiv

Att majblomman presenteras 19 januari är ingen slump. Dagen innan årets första barnbidrag brukar kallas årets fattigaste för barnfamiljer i ekonomisk utsatthet. Under det gångna året har Majblommans volontärer rapporterat om ökande behov bland barn. Familjer med skör ekonomi har fått allt svårare att få ihop pengar till det mest nödvändiga. De senaste siffrorna visar att Majblomman ger över 31 miljoner kronor till barns behov, och att en betydande del gäller kläder och skor. Vår uppskattning är att basala behov ökar. De oroliga tiderna märks tydligt för de mest utsatta i samhället. Elsa Schymbergs majblomma var ett av tusentals tävlingsbidrag som skickades in till barnrättsorganisationen förra året. Nu har färgerna avslöjats i direktsändning från Barkarbyskolan i Stockholm.

Den 18 april är det dags för barn över hela landet att börja sälja majblommor.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!