Nöje

Mammahjärtat – Melinda Jacobs lyfter familjehem i ny dokumentär

I den nya dokumentären Mammahjärtat på SVT följer vi Melinda Jacobs vardag som familjehemsmamma samt hennes kamp för utsatta barns rättigheter. “Jag hoppas att filmen kan få upp ögonen för familjehemsvård”, säger Jacobs i en intervju med Femina.

Foto: SVT

Dagen efter sin artonårsdag ringde Melinda Jacobs socialtjänsten. Hon hade vetat att hon ville bli familjehemsmamma under många års tid och nu ville hon slå slag i saken. Tre år senare tog hon och hennes dåvarande partner emot sitt första placerade barn, en sextonårig pojke, och på den vägen har det fortsatt.

Men 2020 hände det som inte fick hända: Jacobs treåriga familjehemsdotter Esmeralda, kallad Lilla hjärtat, avled efter att ha flyttat hem sina biologiska föräldrar igen – trots att det förekommit uppgifter om missbruk.

Vill inspirera andra

I den nya filmen Mammahjärtat på SVT följer dokumentärfilmaren My Sandström Melinda Jacobs kamp för upprättelse efter Esmeraldas död. Hon beger sig till Stockholm där hon driver igenom de politiska beslut som har gett upphov till lagförändringarna i Lex Lilla hjärtat, vilka syftar till att ge trygghet och stabilitet för placerade barn.

Dokumentären visar även upp Jacobs vardag som familjehemsmamma. För Femina berättar Melinda att hennes förhoppning är att den nya dokumentären ska sprida både kunskap och inspiration gällande familjehem:

“Det är en del i min kamp att belysa och öka kunskapen om vad familjehem är och inspirera andra att vilja bli familjehem. Jag hoppas absolut att filmen kan få upp ögonen för familjehemsvård”, säger hon i intervjun.

Hon fortsätter med att lyfta den fråga som ligger henne närmast om hjärtat:

“Att familjehemmen får några slags rättigheter, att vi är någon i processen när det blir processer om barnen. Det är vi som vårdar barnen och står dem närmast men vi har ingen röst. Det måste förändras för att fler ska vilja och våga bli familjehem.”

Idag bor Melinda tillsammans med fem barn – tre biologiska och två placerade – och nummer sex är på väg, hennes första gemensamma barn tillsammans med kärleken Martin “E-Type” Eriksson. Dokumentären Mammahjärtat går att se på SVT Play nu och är tablåplanerad till den 15 december.

Foto: SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!