Nöje

Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Svenska Kocklandslaget har tagit fram en välsmakande meny till nationaldagen den 6 juni, i samarbete med Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottenost. Nedan delar vi deras recept på mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass!

Satsa på en härligt söt avslutning på middagen med friska smaker från rabarber och jordgubb som möter härlig mandelkaka och glass.

Spana in den goda desserten nedan!

Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

6 portioner, tillagningstid ca 1 timme

Ingredienser:

Mandelkaka:
250 g socker
200 g mandelmjöl
200 g brynt smör
1 tsk bakpulver
4 st ägg
salt

Glass:
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
5 dl kärnmjölk
200 g socker
180 g äggula

Rabarbersockerlag:
4 st rabarber
100 g socker
130 g vatten
Citron
1 vaniljstång
Färska jordgubbar
Citronverbena eller citronmeliss

 

Gör så här:

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När smöret är gyllen- brunt och doftar kola är det klart. Ställ av från värmen.

Mixa socker, mandelmjöl, ägg, bakpulver och salt i en matberedare. Mata i det brynta smöret. Häll smeten i önskad form och baka av på 150 grader tills att innertemperaturen är 100 grader.

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjölk, kärnmjölk och grädde i en gryta och vänd ner äggvispet. Värm till 85 grader och kyl ner. Slå sedan glassen
i glassmaskin.

Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Koka upp socker, vatten, citronjuice, citronzest, vaniljstång och skalen från rabarberna. Låt sjuda 4 min. Smaka av, det kan behövas lite extra socker beroende på hur sura rabarberna är. Sila sedan lagen och slå den varm över de skalade rabarberna. Låt stå minst 20 min.

Slå rikligt med lag över kakan vid servering. Toppa med rabarber, färska jord- gubbar, citronverbena och glass.

Tips! Om du inte får tag i kärnmjölk kan du byta ut kärnmjölken mot gräddfil och har du inte tillgång till glassmaskin går det utmärkt att köpa färdig glass att servera till.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!