Många gör fel när de kokar färskpotatis – här är expertens tips
Visste du att färskpotatis egentligen ska kokas på ett annat sätt än vanlig potatis? Här är potatisexperten Stefan Ekengrens tips som gör kokt nypotatis ännu godare!

Krögaren Stefan Ekengren, författare till boken Potatis, menar att många gör fel när de kokar färskpotatis.
“Spänstigare och finare”
I TV4:s Nyhetsmorgon berättar Ekengren att färskpotatis är mer ömtålig än äldre, lagrad potatis. Därför riskerar den att bli mosig om man värmer upp den med vattnet från början vid kokning:
“Det blir bättre om man lägger ner den i kokande vatten, då blir den mycket spänstigare och finare i köttet”, säger han.
Ekengren kommer också med en rad andra tips:
I affären
- Välj så små potatisar som möjligt – de är de bästa.
- Välj potatisar som har någorlunda samma storlek så får du en jämnare kokning.
Innan tillagning
- Skrubba potatisen lite lätt så att du får bort lite av skalet – då kommer saltet in i potatisen under tillagningen.
- Salta kokvattnet rikligt.
Tillagning
Vid tillagning ska potatisen sjuda färdigt under lock – inte koka.
“Det ska inte koka, utan nästan ryka färdigt, vi vill ha små bubblor som krus på ytan”, säger Ekengren.
Efter tillagning
- Nypotatisarna är färdigkokta när de har mjuknat men fortfarande har “lite kärna” i mitten.
- Låt potatisarna stå en stund och ånga av – då blir de färdiglagade av de sista ångorna.
- Stefan Ekengren
Potatis
259 SEK Köp