Nöje

Matilda Törnqvist: “13 saker jag önskar att mitt 20-åriga jag skulle ha vetat”

Att vara rädd för att missa saker, lyckas behålla alla kompisrelationer och samtidigt bry sig om vad alla tycker och tänker – ja, det är säkert många som känner igen sig. Här listar jag 13 saker som jag önskar att mitt 20-åriga jag skulle ha vetat!

Foto: Matilda Törnqvist

1. Ha en plan för livet
Ja, du hör ju hur det låter. Att planera hela livet går inte, men för ett planeringsfreak som jag var det svårt att inte göra ett tydligt schema och se hela min livsplan framför mig. Trots att jag älskar att planera kanske jag skulle ha lättat lite på gränserna, vad gör det egentligen om planerna ändras eller om inte precis allt blir som man har tänkt sig?

2. Rensa bland vännerna
Vänner är en sådan stor del av livet och att ha kvar de som sprider negativ energi är SÅ ovärt. Ibland när jag tänker tillbaka kan jag inte förstå hur jag kunde vara kompis med personer som inte alls behandlade mig bra. SÅ – rensa bland vännerna, precis som du gör med allt annat. Ju tidigare, desto bättre!

3. Att tro på sina val
Jag har fortfarande svårt att ta beslut utan att fråga vad andra tycker och troligen handlar det om att jag måste få någon slags bekräftelse på att mitt beslut är okej. Våga tro på dig själv och dina val!

4. Rädd för att missa saker
Du har säkert hört uttrycket: “The fear of missing out” – något som jag har känt av hela liv. Att en kompis till mig tar ett beslut om att vara hemma en kväll ser jag inte som något konstigt, men för mig är det fortfarande svårt att inse att jag inte alltid kan vara med på allt.

5. Nej, du behöver inte se till att ALLA har kul
Har de andra kul på en fest, då har du kul. Känner du igen dig? Självklart ska alla runt omkring mig ha det bra, men glöm inte att prioritera dig själv och sätt din egen lycka i första hand. 

6. Sluta bry dig om vad andra tycker och tänker
När tankarna väl sätts i rullning är det svårt att få stopp på dem. Vad tycker hon om mig? Gjorde jag något fel? Varför kommenterade han så? Tänker man FÖR mycket och analyserar in i det minsta sänks självförtroendet till botten. Fråga eller släpp det.

7. Hitta en pojk/flickvän
När skulle “the love of my life” egentligen dyka upp? Trots att många av mina vänner inte hade ett förhållande var det en stress som cirkulerade runt och alltid en fråga som dök upp i samtalsämnen. Istället för att gå runt och vänta, lev livet när du kan och ta inte allt på största allvar.

8. Få perspektiv och upptäck världen
Alla som funderar på att åka ut och resa – gör det! Att möta nya människor och nya kulturer fick mig inte bara att skapa nya perspektiv, jag lärde mig saker om mig själv och insåg också vad jag tycker är kul, läskigt och utmanande.

9. Behålla alla kompisrelationer
En gång vänner, vänner för alltid – nja, så funkar det kanske inte riktigt. När mina föräldrar frågade mig hur det var med den där kompisen jag gick i samma klass med för längesen fick jag alltid lite dåligt samvete då vi inte längre hade kontakt. Men att behålla relationen var ju inte bara mitt ansvar! Lärdom? Det är naturligt att man glider isär och det är okej, ni måste inte vara vänner för alltid.

10. Bli inte vuxen direkt
Efter studenten gick allt i raketfart och man kastades ut i världen. Jag minns att mycket kretsade kring att man skulle bli vuxen “på riktigt” – men vad innebär det egentligen? Du behöver inte ha stenkoll på allt eller flytta till din drömlägenhet direkt – stanna upp, njut och passa på att göra allt det du drömt om.

11. Var inte rädd för att göra misstag
Så många gånger har rädslan stoppat mig – bara för att jag har varit rädd för att göra misstag. Det är bara att inse att alla gör misstag (även fast det ibland bara känns som att det är du som gör fel).

12. Följ alltid din magkänsla
Genom åren har jag lärt mig en grej och det är att ALLTID följa magkänslan. Den har verkligen blivit något jag kan lita på i alla situationer.

13. Sänk dina presentationskrav
Jag har alltid haft prestationsångest och höga krav på mig själv, ofta över skolan. Det är på senare år jag har insett att det inte är hela världen om du inte klarar det där provet eller kuggar din första uppkörning (trots att känslan inombords skriker att du har misslyckats) Gör om, gör rätt!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!