Matinspiration - Ida Warg tipsar om 5 veganska luncher/middagar
Här bjuder Ida Warg på matinspiration till max med 5 goda veganska luncher/middagar! Vad sägs om Currypasta med stekt tofu och jordnötssås, vegansk tacofärs, sötpotatis flatbread, pumpasoppa och vegansk! köttfärssås.
Foto: Ida Warg/Metro Mode
Nedan hittar du alla recept.
-
Currypasta med stekt tofu och jordnötssås
Ingredienser:
Romansallad
Riven morot
Groddar
Gurka
Glutenfri spagetti
Eko Tofu
Örtsalt1 msk jordnötssmör
Curry
1/2 – 1 msk tamaris
ca 1 dl kokosmjölk (fet)Gör så här: Koka pastan enligt anvisning. Riv morötterna och skär upp grönsakerna och lägg på en tallrik. Blanda ihop kokosmjölk, curry, tamares och jordnötssmör och koka upp i en stekpanna. När pastan är klar så häll av den och häll ner spåsen i pastan och rör om och lägg sedan ovanpå grönsakerna. Stek sedan tofun i stekpannan utan att skölja av den. Det ska vara currysås kvar, då kommer tofun bli kristligare och få smak. Lägg på tofun överst och toppa allt med örtsalt.
-
Vegansk tacofärs
Ingredienser:
1 paket ekologiska förkokta linser
4-5 rivna morötter
0,75 paket krossade tomater
en skvätt tamaris
tacokrydda efter smak (ca 1/2 paket)
1/2 gul lökGör så här: Fräs löken någon min i stekpannan och lägg sedan ner morötterna i några minuter.
Häll sedan ner linserna, tamaris, krossade tomater och önskad mängd tacokrydda.
Låt koka ihop i några minuter.
Servera med tacochips, sallad, majs, gurka, tomat och avokado.
-
Sötpotatis flatbread
Ingredienser:
2 dl mosad sötpotatis
1 dl bovete mjöl
1 dl havremjölGör så här: Ångkoka sötpotatisen (har du ingen ångkokare så koka vanligt). Låt den sedan svalna lite och mosa den. Blanda bovetemjöl och havremjöl i en bunke och mosa sedan ner sötpotatisen och bearbeta degen tills den är en sammanhängande deg. Rulla ut degen till en lång korv och gör ca 5-6 st lika stora delar. Rulla dem till bollar och lägg i bunken. Häll sedan havremjöl på din bänk och kavla ut bullen till ett platt bröd. Stek sedan brödet i en stekpanna. Stek först ca 30s på varje sida och sedan några minuter på varje sida tills de bubblat upp och fått en fin yta.
-
Pumpasoppa
Ingredienser:
400 g butternut pumpa
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 tsk koksolja
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 tsk färsk ingefära
salt, peppar
3,5 dl kokande vatten
2,25 dl matlagningsgrädde av havre eller sojaGör så här: Skala och skär pumpan i små bitar. Bryn lök och vitlök i kokosolja tills den är gyllene. Lägg sedan ner pumpan och i ca 10 min med omrörning. Häll sedan på vattnet och låt puttra i ca 20 min. Lägg sedan ner allt i en mixer och mixa till en slät soppa. Lägg ner soppan i en kastrull och addera den veganska matlagningsgrädden. Färdig!
-
Vegansk köttfärssås
Ingredienser:
3/4 paket kokta linser
500-600g krossade tomater
1 celleri
1 stor riven morot
1 liten gul lök
1 msk grönsaksbuljong
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpure
havssalt, oregano, basilika, timjan, svartpeppar, vitlökspulver.Gör så här: Grovriv morot, finhacka lök och Celleri och fräs i någon minut. Häll sedan ner resten av alla ingredienser och låt puttra ihop medans du kokar pastan.