Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Matrapporten 2016: Spaghetti och köttfärssås är inte längre svenskarnas favoriträtt

Spaghetti och köttfärssås toppar inte längre listan över våra favoritvardagsrätter – nu är det kyckling som helst serveras i de svenska hemmen, enligt den nyligen publicerade Matrapporten 2016. Trendrätten pulled pork är ute och vegetariskt har för första gången tagit sig in på listan.

matrapporten
Det är femte året i rad som kommunikationsbyrån Food & Friends kartlägger våra matvanor här i Sverige genom att fråga drygt 1000 personer i åldrarna 15–74 år om deras vanor och attityder kring måltider. Sedan starten har spaghetti och köttfärsås legat som stadig vardags-etta men i år har alltså kyckling klättrat upp som ny vinnare, både på vardagar och helgen.

Den gröna trenden märks också, då vegetarisk mat för första gången placerat sig på listorna som åtta respektive nia. Kött står fortfarande för en stor del av vårt matintag men i Matrapporten säger hela 39 procent att de kommer att förändra sin konsumtion av nöt- och griskött till fördel för andra livsmedel. Fem procent av de tillfrågade kommer att övergå till enbart vegetarisk kost.
– Detta kan vara en av anledningarna till att även Pulled Pork, som varit Sveriges trendigaste rätt under två år, i år får se sig besegrad av just vegetariskt, säger Pontus Dahlström som är projektledare på Food & Friends.

Här är 10 i topp för vardags- och helgmiddagar, enligt Matrapporten 2016

Matrapporten2016

Källa: Food & Friends
Foto: Unsplash

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!