Nöje

Med detta enkla knep minskar du risken för fästingar

Det finns ett oväntat men enkelt sätt att minska risken för fästingar, nedan berättar vi hur du ska göra!

Foto: Pexels & Instagram @helenasminischnauzer

Håret på armarna reser sig hos de flesta när man pratar om fästingar. De är ju inte bara obehagliga för att de biter sig fast, de riskerar även att föra med sig sjukdomar som i värsta fall kan utveckla sig till riktigt allvarliga tillstånd. Idag kan man vaccinera sig mot TBE – en sjukdom som i värsta fall kan leda till hjärnhinneinflammation. Du kan också riskeras att drabbas av Borrelia, som det inte finns vaccin mot men som behandlas med antibiotika.

Nylonstrumpor och fästingspray

Marie-Louise Eklöf, författare till Det gröna apoteket, leder örtutbildningar som kräver långa vandringar i skog och mark. För 10 år sedan började hon använda nylonstrumpor och det visade sig, enligt henne, hindra fästingarnas framfart. Hon har sedan dess även tipsat sina kursdeltagare om strumporna. “Strumpbyxor är bäst men också knästrumpor av nylon går bra”, berättar Mari-Louise. Det fungerar också att klippa av strumpor och trä dem över armarna.

Kombinerar man detta med mygg- eller fästingspray blir skyddet ännu bättre. Enligt Marie-Louise är det svårt för fästingarna att få fäste på de täta och hala strumporna. Hon berättar att deltagare ibland får enstaka fästingar ändå, så det är alltid viktigt att vara noggrann och kolla igenom kroppen.

Källa: Land

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!