Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Metro Mode-Alexia: Vem finns där när du eller jag faller?

En händelse som inträffade mitt på gatan i stan fick Metro Modes reporter Alexia Karanatsiou att reflektera över medmänsklighet. Titta upp från din mobil, se dina medmänniskor och hjälp om så behövs – uppmanar hon. Läs hennes viktiga krönika nedan!

kronikaFoto: Privat/Unsplash

Jag såg inte själva fallet men plötsligt låg hon där på gatan. Damen som fallit ner hade snubblat över ett trappsteg och föll handlöst. Hennes sällskap, en kvinna med barnvagn, letade efter medmänniskors blickar för en hjälpande hand. Och blickar runt om kring fanns det gott om, men ingen tog sig fram. Folk stod alltså på samma gata, bara några meter ifrån, och iakttog damen ligga ner på marken. Jag väntade på att rött skulle slå grönt och skyndade mig över övergångsstället och sedan fram till kvinnorna.

– Är du okej? Ligg kvar en stund så att du inte blir yr när du reser dig, påpekar jag.

Hon var fortfarande klar i huvudet och låg kvar en stund innan jag och den andra kvinnan hjälpte henne upp. De tackade så mycket för att jag hade kommit fram. Skönt att fallet inte orsakade någon större skada, tänkte jag. Men jag tänkte också att jag inte hade tvekat en sekund på att ringa ambulans och finnas där ända fram till att kunnig ambulanspersonal hade tagit över. En annan tanke slog mig också – varför kollade människor försynt bara på? Varför skyndade sig ingen fram? Vem finns där när du eller jag faller?

Varför är vi så ruskigt rädda för att hjälpa våra medmänniskor? Är det verkligen så läskigt att sträcka ut en hjälpande hand mot någon som behöver den där och då? Jag försöker förstå och kan själv komma på att jag alltid går med raska steg till jobbet, ofta stressar till bussen eller avtalad tid med en vän. Men är det så himla farligt att bli sen någon gång – när du faktiskt under den tiden hjälpt en medmänniska? Jag tror att din chef på jobbet och din vän som väntar utanför fiket har förståelse. Och som du redan vet – bussen du skyndar till kommer med jämna mellanrum.

Så jag ber dig – våga kolla upp ur din mobil. Se och ta del av det verkliga livet. Våga se dina medmänniskor. De flesta klarar sig själva, men ibland kan det finnas någon som behöver en extra hand. Räck fram den. Du vill väl också att någon ska finnas där för dig när du faller?

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!