Nöje

Metro Mode-Cecilia: 5 saker du kan roa dig själv med hemma i coronatider

Även om vi på redaktionen fortsätter att jobba som vanligt, men numera hemifrån, så har vi ju mängder av extra tid över. När vi inte längre går till gymmet och slipper restiden till och från jobbet, samtidigt som vi också uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt och därmed umgås mindre med andra, är det lätt att bli uttråkad. Men lugn – vår redaktör Cecilia Persson delar med sig av 5 saker hon ägnar sig åt på den nyvunna tiden. 

Foto: Zeinas Kitchen, Instagram @grannyshoop, Unsplash

Läs också: Fast hemma? 5 grymma träningspass du kan göra helt utan utrustning

1. Odla

Foto: Unsplash, Cecilia Persson

En del skulle säga att jag har något av ett problem när det kommer till växter … och jag är kanske beredd att hålla med. Men samtidigt skadar det ju varken någons hälsa eller ekonomi – det blir ju bara lite trångt i lägenheten ibland. För några veckor sedan satte jag mina frön av bland annat kvisttomater, basilika dill, persilja, spenat, broccoli, grönkål – och några till. Hur som helst så finns det ju få saker som är mer tillfredsställande än att se saker komma upp ur jorden och så småningom växa till sig och kanske till och med ge ätbara grönsaker, frukter och kryddor. Om du inte vet var du ska börja kan du se efter vad du har hemma i kylen eller fruktskålen och peta ner dem i krukor – blir det inget spelar det inte något större roll, men det kan också bli något kul. Med vänliga hälsningar, hon som numera har 5 snabbväxande pumpaväxter på vardagsrumsgolvet.

2. Sy korsstygn

Foto: Instagram @lindas.broderi / Cecilia Persson

Något av det roligaste jag vet är oväntade vändningar och plot twists, något som är sjukt enkelt att få till med ett klassiskt korsstygnsbroderi. På gamla dukar och våder förväntar vi ju oftast att se fromma, lugnande och inspirerande uttryck – så varför inte göra tvärtom? För ett tag sedan tog jag hem min mormors gamla sylåda från mammas vind och nu har jag äntligen funnit ro till att sätta mig ner och börja. Hon hade kanske inte hade uppmuntrat just mina mönster, men kul är det – och så tar det tid. Perfekt under en period som denna, med andra ord!

Här har jag hittat fina mönster helt gratis, och här finns en bra guide för nybörjare som jag använt mig av.

3. Testa nya recept

Foto: Zeinas Kitchen

Jag kan inte komma ihåg senast jag bakade, men nu i veckan var det dags! Med hjälp av ett öppnat paket kikärtor jag hade i kylen blev det den här supersmarriga brownien från Zeinas Kitchen – perfekt att ha i kylen och ta en bit till tantfikan prick klockan 15 nu när jag jobbar hemifrån!

Häromdagen testade jag också på att lägga in vitkål och rödbetor i en Kabis malfouf – både gott och en snygg färgklick som du kan äta med det allra mesta. Det enkla receptet hittar du här!

4. Kolla dokumentärer

Foto: Netflix, Instagram @jeffbezos

Om du har Netflix kan jag tipsa om dokumentärserien Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez, som tar upp frågor om allt från NFL:s behandling av sina spelare och vad upprepade smällar mot huvudet kan göra med hjärnan på amerikanske fotbollspelare, till homofobi inom sporten och det amerikanska samhället. Helt klart sevärd!

En av fördelarna med att på TV:n bara ha ettan, tvåan och fyran är att man ibland halkar in på oväntade program som väcker ens intresse. Igår hamnade jag på en otroligt intressant dokumentär om Jeff Bezos och Amazon, som tog upp de tidiga åren – när den numera världsomspännande webbshopen fortfarande huserade i ett garage och grundaren var långtifrån världens rikaste man. Du kan se den på SVT Play här!

5. Lär dig ett nytt språk

Manarola, Italien och Calp, Spanien. Foto: Unsplash

Jag har länge velat putsa upp mina spanskakunskaper, och även lära mig en del italienska, men ni känner väl igen hur svårt det är att ta sig tiden till att göra just det när vardagen liksom bara rullar på? Ja, det är som bekant lätt att hitta ursäkter, men med både några lättlästa spanskaböcker och böcker med italiensk grammatik för nybörjare hemma börjar ursäkterna minst sagt ta slut – och det är ju SÅ kul när man inser att man börjar förstå ett nytt språk! Glöm inte heller bort Duolingo, världens bästa app för att snabbt börja lära sig ett språk!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!