Nöje

Metro Modes nya bloggare Fanna Ndow Norrby: ”Jag har bestämt mig för att skita i jante”

Vi har nu den stora glädjen att välkomna energiknippet Fanna Ndow Norrby som ny bloggare hos Metro Mode! Fanna är en frilansjournalist och kommunikatör med många bollar i luften. Förutom att driva Instagram-kontot Svart Kvinna, jobbar hon även som programledare och föreläsare.

 Foto: Moa Karlberg/Kvinna till kvinna & Lisa Dahlgren

Berätta, vem är Fanna?
Jag är en stenbock i sol och ascendent med månen i skorpionen och jättemycket vädursenergi på det.Vilket snabbt kan översättas som att jag är en envis överpresterande arbetsmyra med starka känslor som i ena stunden dömer mig själv alldeles för hårt för att i andra chockeras av hur fantastiskt jag faktiskt är.

Det är ju du som står bakom Instagram-kontot Svart Kvinna, hur kommer det sig att du startade det?
Jag var trött på att samtalen jag och mina vänner hade alltid cirkulerade kring något rasistisk vi upplevt. Vi analyserade in i absurdum samtidigt som det offentliga samtalet om rasism år 2013-2014 var rubricerat typ ”Finns det rasism i Sverige?”, ”Hur mycket invandring tål Sverige?” och såklart ”Är det censur att ta bort n-ordet ur Pippi?”. Jag ville påverka det samtalet och kände att det var sjukt att vi i 23-årsåldern hade smartare analyser på fyllan än vad som levererades i våra stora dagstidningar.

I slutet av förra årets sändes serien We Can’t Do It där du var programledare. Serien tar upp viktiga frågor om stress och utmattning. Vad var det som gjorde att du kände att denna serie var så viktig att nå ut med?
Well… Vi på redaktionen på SVT Edit funderade på vad vår målgrupp skulle behöva. Vi kom fram till att vi ville skapa ett samtal om den utmattning och stress flera av oss såg omkring oss och själva upplever. Vi ville ta upp att utmattning var mycket större och mer drabbande, än vad som kanske ofta beskrevs som ”trötthet”.Som en av experterna jag träffade sa -”utmattningssyndrom är en dramatisk sjukdom”. Vi ville sätta fingret på just det och samtidigt jobba för att minska tabut kring det.

Foto: Fanna Ndow Norrby

Vad jobbar du på just nu?
Alltså jag hatar den frågan för då måste jag strukturera min hjärna och det gör mig fett stressad, något jag blivit väldigt försiktig med efter serien haha.Men, jag är nästan klar med att skriva en pjäs för Riksteatern som har sin utgångspunkt i @svartkvinna. Har även påbörjat ett långfilmsprojekt tillsammans med Kakan Hermansson och Bahar Pars, håller tummar och tår att den ska bli verklighet. Driver Raseriet-podden med min kusin, Amie Bramme Sey, vilket är så kul och vi gör så mycket roligt. Jag föreläser också för att kunna betala mina räkningar och såklart för att folkbilda. Jag gör säkert fem grejer till jag glömt bort just nu, men de kommer upp på bloggen! Just det, jag är också Goodwill-ambassadör för organisationen Kvinna till kvinna, de är så mäktiga!

Vad kommer du att bjuda på i din blogg?
Haha alltså, jag har bestämt mig för att skita i jante och helt enkelt dela med mig av allt fett jag får möjligheten att jobba med och göra! Jag arbetar som frilansare inom journalistisk och kommunikation och det var liksom inget jag fattade att man kunde göra (trots att min egen mor jobbar inom samma fält). Så jag vill inspirera dem som kanske vill prova på att jobba inom liknande områden. Jag älskar även att resa, så förhoppningsvis får läsaren se what’s poppin när jag bestämmer mig för att lämna Svedala också. Sen blir det massa musik och musikvideos, serier, böcker, astrologi och en del om hår också – jag är besatt av hår, på gott och ont.

Jag vet inte varför jag är mer nervös för att börja blogga än för att debattera i SVT Debatt, men jag tror att det är för att det bara en typ av bloggar som syns just nu och det vill jag ändra på. Så då var det sagt. Plus att jag är utbildad inom kommunikation och PR. Detta ska bli fett kul!

Foto: Fanna Ndow Norrby

När du inte jobbar, hur spenderar du helst dina dagar?
I sängen. På klubben. I solen. Med vänner. Med musik eller podcasts i öronen. Men let’s be honest – ofta går ledigheten bort på sociala medier utan att man hunnit fatta att det gått tre timmar. Tragiskt.

För den som inte har stenkoll på populärkultur men vill göra något roligt en kväll, vad skulle du vilja tipsa den personen om?
Personligen går jag bara till klubben om musiken är garanterat bra annars förstör det mitt humör. Så skulle istället vilja tipsa om att gå på bio, det är fett underskattat. Annars så är jag ett fan av den lokala krogen eller alla lokala krogar i din närhet, det är så kul att träffa folk man inte annars skulle träffa. Eller tindra dig fram till ett Netflix and chill – why not?

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!