Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Modellen Hanne Gaby Odiele är intersexuell – nu vill hon bryta tabun

Hanne Gaby Odiele har gått på visningar för märken som Chanel, Dior och Alexander Wang. Nu vill hon använda sitt inflytande för att belysa intersexualism, då hon själv föddes som intersexuell.

hanne-gaby-odiele_815

“Hej, jag är Hanne och jag är förväntansfull över att låta världen veta att jag är intersexuell.” Så börjar modellen Hanne Gaby Odiele sin historia i ett Yotubeklipp, som i skrivande stund har över 74 000 visningar.

Två procent av befolkningen föds intersexuella, som innebär ett tillstånd där könskromosomerna, könskörtlarna eller könsorganens utveckling är avvikande från de biologiska könen man eller kvinna.

Odiele föddes i Belgien, är 29 år och upptäcktes som modell 2005. Hon har AIS, androgenokänslighetssyndom, som innebär att hon föddes med interna testiklar samtidigt som hon är resistent mot manliga hormon. Hon har inte en livmoder eller äggstockar. Under åren har hon hållit det hemligt att hon är intersexuell. Nu vill hon öka medvetenheten om det och kämpa för mänskliga rättigheter för intersexuella personer.

Odiele berättar att hon utsatts för oåterkalleliga och onödiga operationer utan att hon själv har gått med på det. Operationerna har gett henne mer problem än fördelar. På grund av operationerna tycker Odiele att det är viktigt att hon berättar sin historia just nu.

“Jag vill inte att något annat barn ska lida så som jag har gjort. Det är dags att bryta stigmat” säger hon i Youtubevideon.

Videon är ett samarbete med InterACT Advocates for Intersex Youth, en ideell organisation som arbetar för intersexuella vuxnas och barns rättigheter. De vill också skapa medvetenhet om vad det innebär att vara intersexuell.

Se videoklippet här nedanför.

Källa: Youtube/@interACT, Pressmeddelande Interactadvocates.org

 

Intersexuell

På latin betyder intersexuell “mellan könen”. Intersexualism är ett paraplybegrepp som innefattar olika tillstånd och diagnoser. En intersexuell person har ett medfött tillstånd där könskromosomerna, könskörtlarna eller könsorganens utveckling är avvikande från de biologiska könen man eller kvinna. Som intersexuell går det att vara man, kvinna eller benämna sig som något annat.  Det har ingenting med en persons sexuella läggning att göra.

Källa: rfsl

Foto: REX

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!