Nöje

Mysig, minimalistisk och en hållbar jul – här är Alejandra Cerdas bästa tips

Allt fler börjar tänka över sin miljöpåverkan samt anpassa en livsstil utefter det. En av de som lägger stort fokus på minimalism är influencern Alejandra Cerda, som driver bloggen “Jandi Heart Eco“. Nedan delar hon med sig av sina bästa tips för en jul som både är hållbar och mysig!

hallbar-julFoto: Alejandra Cerda/Unsplash

Du bloggar om hur man kan leva minimalistiskt och hållbart. Vilka är dina bästa tips för någon som också vill börja göra medvetna val?
– Mina bästa tips är egentligen att börja bry sig. Det finns så många som verkligen kämpar för att skapa hållbara kläder och minska klimatbelastningen. Vi befinner oss i en “nu-eller-aldrig-situation”, så att lyssna på vad folk säger är det minsta man kan göra. Men sedan är mina bästa tips att köpa färre prylar, det finns till exempel fantastiskt mycket kläder att köpa begagnat. Mitt andra tips är att låna! Låna kläder, låna slagborr och dela med grannar eller familj när nya saker behövs köpas in. Mitt tredje tips är att fråga i butiken där du handlar om personalen kan berätta varifrån plagget eller prylen kommer, om de vet något om hur arbetsvillkoren ser ut för den som tillverkat deras varor och fundera på om svaren känns trygga.

Vad innebär minimalism för dig? 
– För mig handlar det om två saker. På ett större plan är det konsumtionskritik och ett försök till påverkan ifrån den kapitalistiska samhällsordningen, på ett individplan handlar det om att det jag äger ska göra mig lycklig eller fylla en viktig funktion. Att ha prylar som inte gör mig glad gör att jag känner mig kvävd.

Många kopplar julen med konsumtionshets. Har du några tips på hur man firar en minimalistisk jul på mysigaste sätt?
– Jag vet inte hur många personer jag hör varje år som beklagar sig över julklappshetsen och stressen över att hinna träffa så många och alla jobbiga släktingar. Skit i det! Fundera på vad du vill göra egentligen. När det kommer till julklappar tycker jag att du kan hålla det till max en klapp per person och fundera på julklappar som du tror att personen skulle bli genuint glad över. Ge inget bara för att du känner dig tvungen. Och sedan tycker jag att du ska göra det du tycker är härligt! Jag gillar att ligga i en soffa och äta pepparkakor med familjen i närheten och sen lägga mig tidigt och kolla på en go serie, så planerar jag min jul i år.

Vad för julklappar brukar du ge bort?
– Jag har minskat drastiskt på mitt julklappsutdelande men några presenter som jag gärna uppmuntrar till och som jag själv brukar ge bort är böcker. Genomtänkta val av böcker, gärna med hård pärm för att stötta författaren och förlaget. Jag ger också gärna konsthantverk, prints och annat som småföretagande kreatörer skapat, det känns personligt och jag vet att det är tillverkat på ett bra sätt. Och glöm inte att du faktiskt inte behöver ge fysiska ting – varför inte ge bort en hemlagad middag?

Hur ser julbordet ut hemma hos dig?
– Jag äter veganskt av klimatskäl sedan ett halvår tillbaka och innan dess var jag vegetarian, så hos oss är det alltid mycket vegetariskt. Det är ju kålsäsong och jag ÄLSKAR kål! Stuvad grönkål, grönkålssallad, syrad rödkål. Och potatisgratäng, mycket sallader och röror! Kanske någon typ av veganska bullar.

Att börja med sig själv är alltid en fantastisk början. Men hur får man med sina nära och kära i en hållbar livsstil?
– Man berättar för dem varför det är viktigt för en, tipsar om sådant man hittat och gillar och ber dem att inte ge en prylar. Folk är ofta väldigt öppna och nyfikna och vill göra rätt, men har svårt att orientera sig i djungeln. Så att bara dela med sig av den kunskap man får på vägen brukar vara inspirerande!

 

Faktaruta

Ålder: 29

Bor: Göteborg

Sysselsättning: Hållbarhetsbloggare och frilans

Blogg: jandihearteco.com

Instagram:/@jandihearteco

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!