Nöje

När är det mors dag 2023?

Snart är det Mors dag, dagen då vi passar på att uppmärksamma och hylla våra mammor. Här hittar du lite intressanta fakta om högtiden.

Foto: Unsplash

I Sverige firas Mors dag alltid sista söndagen i maj, vilket 2023 innebär den 28 maj. Dagen firas på flera håll i världen, även om tidpunkten skiljer sig åt – i USA firar man till exempel dagen den andra söndagen i maj.

Anledningen till att vi i Sverige firar Mors dag lite senare beror sannolikt att detta ökar chansen att vi kan gå ut och plocka blommor att ge till våra mammor dagen till ära.

Därför firar vi mors dag i Sverige

Mors dag kommer från en amerikansk tradition som initierades av amerikanskan Anna Jarvis. Jarvis påverkade president Woodrow Wilson att instifta “Mother’s Day” 1914 och konceptet spreds snart till andra länder.

I Sverige firades Mors dag inledningsvis med att modern fick “ledigt” från hushållsarbetet, vilket var ovanligt under tidigt 1900-tal. I ett häfte från 1920 återfinns följande instruktioner för hur dagen kunde firas:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Källor: Nordiska Museet, Temadagar

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!