Nöje

När är första advent?

Den första advent innebär startskottet på julförberedelserna. Men vad betyder advent egentligen? Och när infaller första advent i år?

Foto: Unsplash

På första advent påbörjas nedräkningen till julafton. Men vad betyder advent egentligen, och varför infaller första advent inte på ett fast datum? Här besvarar vi de vanligaste frågorna om första advent.

Vad betyder advent?

Advent är latin för “ankomst” och första advent inleder väntan på Jesu födelse i den kristna kyrkan. Historiskt sett har advent i Sverige förknippats med stillhet och vördnad – man ställde inte till med bröllop, fest eller andra stora evenemang mellan första advent och julafton. Före reformationen på 1500-talet var detta dessutom en period då man fastade för att markera Herrens glädjerika ankomst.

I det svenska bondesamhället påbörjade man förberedelserna inför julen, som att laga mat inför högtiden, den första advent. Även idag innebär första advent början på julförberedelserna och julfirandet för många. En dag då vi hänger upp julstjärnan, plockar fram adventsljusstaken och tänder det första ljuset.

När är första advent?

Advent infaller under de fyra söndagarna före julafton. Detta innebär att första advent inte infaller på ett fast datum. 2022 infaller första advent till exempel den 27 november. Här är datumen för första advent under de närmsta åren:

2022-11-27

2023-12-03

2024-12-01

Källor: Nordiska museet, SO-rummet

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!