Nöje

När blir det ljusare? Allt du behöver veta om vintersolståndet 2024

Är du en av de som undrar när det kommer börja bli ljusare igen? Vi tar en närmare titt på när vintersolståndet – årets kortaste dag – infaller i år.

Foto: Unsplash

För oss svenskar som lever på nordliga breddgrader kan vintern vara en tuff tid. Frågan som många ställer sig är: när blir det ljusare igen? Svaret är att dagarna blir allt längre efter vintersolståndet, som infaller mellan den 21 och 23 december varje år.

Då infaller vintersolståndet 2024

Vintersolståndet är den dag då solen står som lägst på norra halvklotet. Efter detta vänder det och dagarna blir längre och längre, fram till midsommar och sommarsolståndet.

Det är inte konstigt att vi känner av att längden på dagarna förändras under året: mellan vintersolståndet och slutet av mars mer än fördubblas dagarnas längd på flera håll i landet. I söder är solen uppe sex till nio timmar längre, medan den i norr är uppe nio till elva timmar längre varje dag om jämfört med vintersolståndet i slutet av december.

Som vi nämnde ovan infaller vintersolståndet den 21 eller 22 december och i undantagsfall även den 23 december. Det sistnämnda är dock väldigt sällsynt: faktum är att den senaste gången detta skedde i Sverige var för över hundra år sedan, år 1907. Nästa gång som vintersolståndet infaller den 23 december blir 2303.

2024 infaller vintersolståndet lördagen 21 december klockan 10:19 svensk tid (UTC+1).

2025 infaller vintersolståndet söndagen 21 december klockan 16:02 svensk tid (UTC+1).

Källor: Klart, SMHI, Vintersolståndet

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!