Nöje

Ja till svenskt medlemskap i Nato – Socialdemokraternas historiska beslut

Socialdemokraterna kommer att verka för medlemskap i Nato, det meddelade partiet idag. “Vi måste förhålla oss till verkligheten som den faktiskt ser ut”, säger statsminister Magdalena Andersson om beslutet.

Foto: Unsplash

Under måndagen meddelade socialdemokraterna via ett pressmeddelande att partistyrelsen, efter dagens möte, beslutat att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

“Inget beslut som man fattar lättvindigt”

Statsminister Magdalena Andersson berättade om bakgrunden till det historiska beslutet under kvällens pressträff:

“Vi socialdemokrater anser att det bästa för Sverige och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato”, sa Andersson och fortsatte:

“Det här är ett beslut som har fattats efter mycket noga övervägande. Ett ställningstagande för Nato innebär att vi är beredda att frångå en säkerhetspolitisk linje som Sverige har haft i olika former i två hundra år. Det här är inget beslut som man fattar lättvindigt, men vi måste förhålla oss till verkligheten som den faktiskt ser ut.”

“Utgör inte ett direkt hot mot Ryssland”

Beslutet kommer knappt tre månader efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år.

Vladimir Putin har idag uttalat sig om ett svenskt och finskt Natomedlemskap, något som han säger inte utgör ett “direkt hot” mot Ryssland.

Men samtidigt sa den ryske presidenten att en “expansion av militär infrastruktur i detta territorium” med säkerhet skulle “tvinga fram en reaktion” från Ryssland.

Källor:

Socialdemokraterna, SVT Nyheter, Bohusläningen

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!