Nöje

Nobelpriset 2021 i medicin tilldelas Ardem Patapoutian och David Julius

De två amerikanska forskarna Ardem Patapoutian och David Julius tilldelas årets Nobelpris i medicin/fysiologi för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Foto: Unsplash/Pexels

Strax efter klockan halv tolv avslöjade Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet pristagarnas namn. Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2021 ska delas lika mellan David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler?

Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. David Julius använde kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!