Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Nu är det bevisat – därför fryser kvinnor mer än män

Gnäller du ofta och mycket på att du är frusen trots stickad kofta, tofflor och pläd hemma i soffan om kvällarna? Är du dessutom kvinna så har du all rätt att fortsätta med det trots otaliga suckar om att “du alltid fryser” från mannen i soffan bredvid. 

kvinnor-mer-frusna-an-man
För nu är det faktiskt bevisat och här är orsaken att att kvinnor fryser mer än män.
 
Generellt sätt så fryser kvinnor mer än män på grund av fett. Kvinnor har nämligen mer underhudsfett och dessutom det mer jämt fördelat över kroppen. När vi  fryser drar kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till kroppens vitala organ.
 
Eftersom kvinnorna har ett tjockare fettlager hamnar bloden djupare under huden och förstärker köldupplevelsen. Kvinnors ytliga hud, till exempel på händerna, är också tre grader kallare än mäns. En rapport har dessutom visat att kvinnor är känsligare för omgivningens temperatur skriver Expressens Hälsoliv.
 
Att kvinnor fryser mer än män på jobbet är också ett faktum. Det ska bero på att de flesta arbetsplatser är mer anpassade för män än kvinnor. Det enligt en internationell standard som är baserad på en gammal formel framtagen på 1960-talet och som utgår från en fyrtioårig man som väger sjuttio kilo.
 
I studien gjord av holländska forskare vid universitetet i Maastricht, medverkade 16 kvinnor som arbetade på kontor. Temperatur, luftens hastighet, klädsel, kroppsvärme och ämnesomsättning analyserades. Forskarna konstaterade då att kvinnornas kroppstemperatur hade överskattats med 35 procent.
 
Är du dessutom stressad så kan stressnivån i kroppen påverka hypotalamus som är området i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen vid nervsystem och hormoner.
 
Även humöret kan trigga värme respektive kyla och här har det visat sig att en glad och lycklig person som trivs med sin partner och har många sociala kontakter känner sig oftare varm. En person som är ensam, deprimerad och lever ett isolerat liv fryser mer.
 
Andra orsaker kan vara sjukdom, undernäring och infektion så var uppmärksam på kroppens signaler nästa gång du känner dig frusen.
 
Källa: Expressen.se Svt
Foto: Unsplasch

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!