Nöje

Nu knyter hela Sverige sina blusar för Sara Danius!

Knytblusen har i samband med hashtagen #knytblusförsara fått större uppmärksamhet än någonsin! Plagget har gått från att klassas som något tråkigt och gammaldags till att symbolisera kvinnokamp, frigörelse och förändring.

Foto: IBL

Det var i november 2017 som det blev officiellt att en man med stark koppling till Svenska Akademien anklagades för sexuella övergrepp och att han utnyttjat sin position för att utöva makt. Höstens händelser drog igång en stegrande kris inom Akademien som bland annat resulterat i att hittills sju ledamöter valt att lämna sina stolar. Senast i raden är Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som avgått på begäran av Akademien själva.

Många är de röster (bland annat politiska) som reagerat starkt kritiskt mot behandlingen av Sara Danius, som genom åren blivit en synonym för just knytblusen. Hashtagen #knytblusförsara är i skrivande stund den mest trendande på Instagram. På Facebook, Twitter och Instagram använder tiotusentals kvinnor – och män – hashtagen för att visa sitt stöd för Sara och plagget har i sin tur kommit att symbolisera kvinnokamp, frigörelse och förändring.

Torsdagen den 19:e april, när Svenska Akademien har sitt första möte efter Sara Danius avgång, kommer det att hållas en manifestation utanför Börshuset i Stockholm då alla deltagare uppmanas att bära knytblus.

#backasaradanius

A post shared by Jens Lapidus (@jenslapidus) on

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!