Nöje

Nu lanseras Peeple – den kontroversiella appen där du betygsätter andra människor

I måndags lanserades appen Peeple i Nordamerika. Den går ut på att du kan betygsätta andra människor utifrån personlighet, arbete och kärlek. Den stora frågan är varför ska vi betygsätta varandra?

I höstas annonserades det att appen Peeple skulle lanseras och därefter har den överrösts med kritik. Skaparna av appen beskriver den som ett ”Yelp för människor”. Yelp är ett sätt att betygsätta butiker och restauranger och Peeple skulle alltså fungera på samma sätt fast du betygsätter människor utifrån personlighet, yrke och kärlek på en skala från 1 till 5.

I appen kan du betygsätta alla du känner, allt ifrån din bästa vän till din brevbärare. De ända kraven som finns är att du är minst 21 år gammal, att du har ett Facebook-konto, att du använder ditt riktiga namn och att du klickar i hur du känner personen (personligt, kärlek eller arbete).

Appen har fått massvis med kritik och har bland annat kallats en mobbnings-app. Skaparna tog åt sig av kritiken och har gjort några ändringar inför lanseringen. Du kan nu bara skapa en egen profil, det ska också gå att dölja negativa kommentarer och du kan rapportera samt blockera användare som missbrukar appen. Dock kvarstår fortfarande systemet med att du betygsätter människor och även om skaparna tänker sig att det handlar om konstruktiv kritik är chansen stor att det kommer bli en arena för mobbning.

app-peeple-betyg

Foto: REX/Features / forthepeeple.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!