Nöje

Nu varnar tandläkare för “proseccoleende” – så skadas dina tänder av den bubbliga drycken

Ett eller två glas bubbel är ett härligt sätt att inleda festliga tillfällen, men håll koll på hur många gånger du fyller glaset – för att inte drabbas av “proseccoleende”! 

Foto: Unsplash
Källa: Må bra

Efter att ha skrivit om glaset som rymmer en hel proseccoflaska, marshmallows som smakar som den bubbliga drycken och maskinen som kan förvandla vatten till prosecco – känner vi att det är på sin plats att se på den festliga drycken ur ett annat perspektiv. Förutom att alkohol såklart alltid ska drickas med måtta för hälsans skull så kommer även dina tänder att tacka dig om du begränsar antal bubbelglas.

Det är inte bara vi svenskar som är förtjusta i prosecco (och andra mousserande viner), britterna drack 40 miljoner liter prosecco förra året, enligt Daily Mail. I en artikel i den engelska dagstidningen varnar nu experter för hur en hög proseccokonsumtion kan påverka tänderna negativt. De kallar det “proseccoleende” som kommer av en hög sockerhalt i kombination med mycket kolsyra vilket leder till ömtåliga tänder och skador på emaljen. Ett eller två glas är okej, men om du dricker mycket mer än så har du problem, enligt tandläkaren Mervyn Druian på London Centre for Cosmetic Dentistry.

– Ett tecken på “proseccoleende” är när tänderna kommer ut från tandköttet. Det börjar med en vit linje precis under tandköttet, som är lite mjuk när du trycker på den. Det är början på karies vilket kan leda att du behöver tandfyllningar och annan tandvård, säger Mervyn Druian.

Professor Damien Walmsley, forskningsrådgivare för British Dental Association, fyller i:

– Prosecco är ett trippelt dråpslag med kolsyra, sötma och alkohol. De riskerar att skada och göra dina tänder käsnligare, vilketkan leda till emaljerosion.

Men det här gäller såklart inte bara prosecco utan även andra mousserande viner. Så hur kan man undvika tandskadorna? Att dricka med sugrör är snällare mot tänderna, men det allra bästa är givetvis att inte dricka för mycket. Tänk också på att vänta med tandborstning till några timmar efter skålandet, för att ge emaljen tid att hårdna igen.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!