Nöje

Ny som student? – så förbereder du dig

Att börja plugga kan vara en omvälvande tid, det finns mycket att känna till och hålla reda på. Nedan listar vi våra bästa tips på hur du förbereder dig inför livet som student.

Foto: Unsplash

Kanske har du kommit in på din drömutbildning eller så testar du på en kurs för att mjukstarta livet som student. Oavsett kräver livet som student mycket av dig, inte minst sätter det prov på din pluggdiciplin! Det finns också mycket att tänka på när man går in i livet som student. Nedan kan du ta del av de viktigaste punkterna.

Sök studiemedel

Du kan få bidrag och lån från CSN om du ska studera i Sverige eller utomlands. På deras hemsida kan du läsa mer om hur mycket du kan få och vad som gäller för olika utbildningar och studietakt. Läs mer här.

Fixa bostad

När du börjar studera på en annan ort eller i en annan stad behöver du en bostad. Det kan vara svårare att hitta bostad i de större städerna. Det kan också vara svårt att få tag på en studentlägenhet, många väljer då istället att hyra bostad i andrahand, flytta in i kollektiv eller bli inneboende. Glöm inte att adressändra när du flyttar och kom ihåg att skaffa hemförsäkring.

Via Studentkortet får du väldigt bra erbjudanden på hemförsäkring hos Hedvig!

Läs även: Nybliven student? Så funkar bostadsbidraget.

Införskaffa kurslitteratur

Inför kursstart brukar du få en lista över den litteratur som kommer att behövas. Se till att införskaffa litteraturen i god tid och kom ihåg att populära böcker ofta snabbt blir utlånade på biblioteken. Det kan vara dyrt att köpa alla böcker nya, men det finns oftast bra möjligheter att köpa dem begagnat. Kom ihåg att du även kan sälja böckerna vidare efter avslutad kurs!

Via Studentkortet har du alltid 5% Rabatt hos Adlibris.

Se över schema

Schemat brukar skickas ut någon vecka innan kursstart, och kan vara extra viktigt att hålla reda på om du jobbar extra vid sidan av studierna. Var bara medveten om att schemat kan ändra sig och var noga med att hålla dig uppdaterad.

Gå med i Facebook-grupper

Flera universitet och utbildningar har Facebook-grupper där studenterna kan skriva till varandra, få kontakt och hjälpas åt med olika saker. Om ni saknar en Facebook-grupp – starta en själva. Det är ett bra sätt att få kontakt med sina kurskamrater. Det kan också vara en god idé att hitta på något tillsammans utanför skolan för att lättare lära känna varandra.

Gå på introduktionsdagen

Många utbildningar och skolor har ofta en första uppropsdag eller introduktionsdag. Vissa kan vara obligatoriska och andra inte. Oavsett kan det vara en bra idé att gå dit, inte minst för att skaffa sig översikt över lokalerna så att du slipper springa runt och leta när det är dags för första föreläsningen.

Få ordning på din studieteknik

När du väl påbörjat kursen kan det vara hög tid att se över din studieteknik. Ibland anordnar högskolan eller universitetet kurser i studieteknik. Samla ihop ett gäng i klassen annars och se om ni kan hjälpas åt. Några bra riktlinjer är att läsa på i tid och vara väl förberedd inför föreläsningar, anteckna under förläsningar och ta pauser när du pluggar. Det kan också vara en bra idé att sitta på biblioteket när du pluggar istället för hemma där det är lätt att distraheras av annat.

Gå med i studentkåren

Det är oftast frivilligt att vara med i studentkåren, men kolla upp vad de gör och vad de kan erbjuda dig som student. Kanske är det också ett roligt sätt att engagera sig mer i utbildningen och studentlivet. Ofta kommer också en representant för kåren på besök och presenterar arbetet de gör.

Skaffa studentkortet

Som student kan det vara knepigt att få ekonomin att gå ihop. Genom att skaffa Studentkortet får du tillgång till en mängd rabatter inom allt från böcker och kurslitteratur, mobil och bredband, matkassar och livsmedel, resor och boende och mycket, mycket mer.

Skaffa Studentkortet här!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!