Nöje

Studie visar: Därför kan du aldrig bestämma dig för vad du ska äta! 

Har du svårt att sätta fingret på vilken mat du är sugen på när du är på restaurang? En ny studie förklarar vad det är som ligger bakom denna beslutsångest! 

Foto: Unsplash/Pexels

 En ostig pizza, tryffelpasta eller grillad fisk – vilken rätt ska du välja? Vad är du sugen på? Du går igenom menyn tio gånger om, men när servitören kommer och du ska beställa din mat så har du ändå inte bestämt dig. Låter detta bekant? Vi förstår dig och det finns en logisk förklaring till varför beslutsångesten infinner sig, iallafall enligt en studie som forskare från California Institute of Technology gjort.

Forskarna har undersökt vad som händer i våra hjärnor när vi måste ta olika beslut, men också hur många maträtter det bör vara på en meny för att det ska underlätta för oss att ta ett välja.

När studien genomfördes fick en grupp testpersoner titta på olika bilder och fatta varsitt beslut om vilken bild de ville få tryckt på en kaffemugg. Alla som deltog fick 6,12 eller 24 stycken olika bilder att välja mellan och under tiden mättes aktiviteten i olika delar av deras hjärna.

Det visade sig att de områden i hjärnan som var mest aktiva under beslutsfattandet var den del där vi bland annat väger upp eventuella kostnader och fördelar som kommer med beslutet.

Även den del som är bestämmer nyttan av någonting var aktiv – man kan med andra ord konstatera att kostnaden på maten och fördelarna med det som serveras på tallriken kan vara det som stör vårt effektiva beslutsfattande.

Eftersom att testpersonerna hade olika många bilder att välja bland, kunde forskarna även se en koppling mellan hur mycket valmöjligheter man har framför sig och vår förmåga att bestämma oss. Men det är inte så enkelt så att man bara skulle kunna minska antalet valmöjligheter på menyn – det uppstod nämligen ett missnöje bland de personer som bara fick välja bland sex bilder. De som hade tolv bilder att välja mellan hade däremot enklast att bestämma sig, vilket gjorde att forskarna drog slutsatsen att menyer som har mellan åtta till 15 maträtter är optimalt för att göra det enklare för restauranggästerna att bestämma sig.

Lösningen? Välj restaurang (om du lyckas bestämma dig för vilken…) efter storleken på deras meny så slipper du beslutsångesten!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!