Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Nya lagar 2022 – från cykelförmån till förbud mot nedskräpning

Vid årsskiftet trädde flera nya lagar i kraft. Nedan listar vi några av de nya lagarna som kan vara bra att ha koll på.

Foto: Unsplash

När vi nu går in i ett nytt år är det dags att sluta fimpa på marken, kasta konfetti och överväga att ta cykeln istället för bilen. Detta är några av de nya lagarna som började gälla 1 januari.

Förbud mot ringa nedskräpning

Nu blir det förbjudet att kasta snus, tuggummi och cigarettfimpar på marken. Ringa nedskräpning som det kallas kommer att ge 800 kronor i böter.

Svårare att vara kriminell

Straffrabatten som tidigare funnits för unga mellan 18 och 20 år tas bort om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. Detta gäller allvarligare brott som rån, grov misshandel, våldtäkt och mord.

Avskaffad reklamskatt

Nu avskaffas reklamskatten helt. Anledningen är att skatten ofta betalas av idrottsföreningar som upplåter annonsplatser på matchställ, reklamblad och affischer. Den avskaffade reklamskatten är för många välkommen då många föreningar kämpat med ekonomin under pandemin.

Lättare med studiestöd för äldre

I och med att den övre åldersgränsen för studiemedel höjs från 56 till 60 får fler äldre möjlighet att studera.

Högre bostadstillägg för pensionärer

Bostadskostnadtaket i bostadstillägget höjs till 7500 kronor per månad för den som är ogift och till 3750 kronor för den som är gift.

Skattelättnad för cykelförmån

Regeringen vill öka cykelpendlingen och av den anledningen har de infört en skattelättnad för förmån av att använda cykel som tillhandahålls av arbetsgivaren för privat bruk. Skattelättnaden innebär att en cykelförmån bara ska tas upp till beskattning om värdet överstiger 3000 kronor per beskattningsår.

Förbud mot engångsartiklar

Nu införs också ett förbud mot engångsartiklar som består av mer än 15 procent plast. Förbudet innefattar bland annat bestick, sugrör, ballongpinnar och konfetti.

Enklare att fastställa föräldraskap

Det ska bli enklare för ogifta par att fastställa föräldraskap. Ogifta behöver inte blanda in socialnämnden för att fastställa föräldraskapet utan det kan istället ske digitalt. Den kvinna som är registrerad partner eller gift med en kvinna som blir mamma kommer också framöver automatiskt anses vara barnets förälder.

Högre straff för våld i nära relationer

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från nio månaders fängelse till ett år. Det blir också strängare straff om man bryter mot kontaktförbud.

Källa: Regeringen.se

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!