Nöje

Nej tack till persilja och selfies – 5 regler som gäller på Met-galan

Met-galan kommer med en hel del (oskrivna) regler. Det är nämligen så att du inte får ta några selfies eller äta vitlök – och om du har tackat nej till evenemanget en gång kan du inte förvänta dig fler inbjudningar i framtiden.

Foto: Shutterstock

År efter år levererar nöjesvärldens största kändisar mänger av uppseendeväckande outfits på Met-galan, som äger rum den första måndagen i maj. Men inte nog med att stjärnorna måste hitta den perfekta outfiten till galan – de måste även förhålla sig till en hel del regler.

Här är fem regler som gäller på modevärldens hetaste event!

1. Nej till selfies

Under Met-galan är det inte tillåtet att använda mobiltelefoner, något som Page Six avslöjade redan 2015. Enligt en källa beror detta på att gästerna ska kunna känna sig trygga och njuta av evenemanget utan att oroa sig för att bli filmade eller fotade.

Foto: Instagram @kyliejenner

Detta innebär att både selfies och sociala medier är otillåtna på galan – en regel som diverse kändisar brutit mot vid ett flertal tillfällen. Ett känt exempel är när Kylie Jenner tog en badrums-selfie på 2017 års gala med bland andra Kim Kardashian, Kendall Jenner, ASAP Rocky, Brie Larson och Sean “Diddy” Combs.

Foto: Instagram @lilnasx

Ett annat exempel är Lil Nas X selfies som han tog på galan 2021 – då med kändisar som Billie Eilish, Pete Davidson och Frank Ocean.

Foto: Instagram @lilnasx

Men bara för att badrums-selfies verkar vara okej i praktiken betyder detta inte att mobiler kan användas hur som helst under galan: det sägs att personalen övervakar gästernas telefonanvändande och kan komma att säga till ifall någon går över gränsen.

2. Rökförbud

2017 spreds bilder på bland andra Bella Hadid och Dakota Johnson när de tog en cigg på toaletten under galan, något som ledde till att det numera uttryckligen står i inbjudan att rökning inte är tillåtet. Värt att notera är dock att det har varit förbjudet att röka inomhus i New York City sedan 2003.

3. Tacka aldrig nej

Att få en inbjudan till Met-galan är något som man ska värdesätta högt. Det är nämligen så att ifall du väljer att tacka nej till din inbjudan så är du inte välkommen igen (såvida du inte är superkänd), det uppger en källa till Page Six. Samtidigt är det långt ifrån gratis att närvara: räkna med att betala omkring 30 000 dollar för en biljett även om du fått den exklusiva inbjudan.

4. Skippa persiljan, vitlöken och löken

Matmässigt finns det också regler på det ikoniska evenemanget. En tidigare Vogue-anställd har berättat för New York Post att persilja är en av de saker som är helt förbjudna att servera på galan. Anledningen? Det kan fastna i tänderna. Även lök och vitlök är förbjudet, eftersom det kan ge upphov till dålig andedräkt.

5. Försök inte byta sittplats

I dokumentären The First Monday in May (2016) säger Sylvana Ward Durrett, chef för specialprojekt på Vogue, att gästernas sittplatser är noggrant planerade och absolut inte går att ändra på:

“Mycket energi går åt att planera vem som sitter bredvid vem, om de satt intill varandra året innan, och om de har suttit bredvid varandra på andra evenemang … det läggs väldigt mycket tid på det, det är chockerande.”

Källa: Unilad

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!