Nöje

Ostkaka med Västerbottensost och jordgubbskompott

Inför firandet av den Svenska nationaldagen har Svenska kocklandslaget tagit fram recept tillsammans med västerbottensost. Nedan delar vi deras utsökta dessert på ostkaka och jorgubbskompott!

Det härliga receptet är framtaget av Ludvig Persson som är kock i Svenska kocklandslaget. Avsluta dagens firande med en välsmakande ostkaka på västerbottenost och sötman från härlig jordgubbskompott. Spana in det goda receptet nedan!

Ostkaka med Västerbottensost och jordgubbskompott

Ostkaka med Västerbottensost och jordgubbskompott

10 personer

Du behöver:

Ostkaka
2,8 dl socker
0,67 st vaniljstång
400 g färskost
100 g Västerbottensost finriven
4 st ägg
4 dl vispgrädde
5 msk mjöl
0,5 tsk salt
Bärkompott
200 g jordgubbar eller andra bär
1 dl socker
3 msk vatten
2 msk Madeira valfritt
1 tsk citronsaft

Gör så här:

Ostkaka

Sätt ugnen på 230 grader, över och undervärme.

Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper och smöra kanterna så att kakan lossnar lättare efter bakning.

Gröp ur fröna ur vaniljstången och vispa samman dessa med färskosten, riven Västerbottensost, socker och salt i två minuter. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.

Blanda mjölet med grädden tills mjölet har löst upp sig helt i grädden. Därefter, häll i grädden i smeten under omrörning.

Vispa tills smeten är helt slät.

Häll ned all smet i springformen och sätt in i ugnen. Låt grädda i 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och stannat av.

Låt svalna till rumstemperatur innan du lossar den ur formen så att kakan hinner sätta sig helt.
Förbered gärna kakan tidigt så att den hinner sätta sig ordentligt innan servering.

Jordgubbskompott

Koka socker och vattnet i en kastrull. Sockret ska bli en gyllenbrun karamell rör inte sockret medan det kokar då det kan kristallisera sig och bli grynigt.

När sockret har fått en härlig gyllenbrun färg häller du ned Madeiran och citronsaften i kastrullen.
Det kommer fräsa till lite, så ha inte ansiktet nära kastrullen när du gör detta. Låt allt koka ihop tills att karamellen blir slät igen.

Tillsätt därefter jordgubbarna och låt kompotten koka upp. Du kan röra kastrullen i en cirkelrörelse så att allting blandas, men utan att du rör i karamellen.

När kompotten har fått ett uppkok kan du ta av kastrullen från värmen och låta den svalna.

Servering

Servera ostkakan med ljummen kompott och toppa med färska bär.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!