Nöje

Pappor får mer egentid än mammor

Enligt en ny undersökning visar det sig att mammor fortfarande drar det tyngsta lasset hemma. Nu lanseras föräldrakontraktet, ett enkelt sätt att införa en mer jämställd arbetsfördelning på hemmaplan.

En ny Sifoundersökning visar att mammor fortfarande tar merparten av föräldraansvaret. 6 av 10 kvinnor uppger att de lägger mer till än partnern på att ta hand om barnet under de första två åren. Femtechbolaget Elvie lanserar nu ett “föräldrakontrakt” som ska hjälpa till att motverka ojämn arbetsfördelning.

Avtalsbrott leder till egentid

Avtalet kan laddas ned på Elvie.com och i dokumentet kan paren själva definiera vad jämställdhet innebär för dem och komma överens om vem som ska göra vad när det kommer till allt från matning till blöjbyten och nattningar. Avtalsbrott leder till att “egentid” skänks till den andra partnern.

Avtalet är framtaget tillsammans med Linn Heed, en av Sveriges främsta relationspsykologer. “Att ta hand om ett litet barn är fantastiskt men det är också slitsamt och många par brottas med omställningen. Då måste man prata med varandra om hur man vill har det, istället för att gå runt och känna frustration som kan tära på relationen. Det här avtalet kan hjälpa par som behöver hitta en jämnare arbetsfördelning”, säger Linn Heed.

Så funkar det

  1. Parterna fyller i sin jämställdhetsdefinition och vem som ska göra vilken syssla
  2. Parterna tar del av villkoren
  3. Avtalet skrivs på och dateras

Ladda ner avtalet här.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!