Nöje

Per Lernströms Sommarprat 2022 – gripande och ärligt om relationen till pappan

Per Lernström är för många känd som programledare för folkkära program som “Idol” och “Talang”. Han började sin karriär på Sveriges Radio för mer än 20 år sedan och hans sommarprat är en öppen och ärlig skildring av relationen till en pappa som lider av missbruk.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I sitt Sommarprat berättar Per Lernström ärligt och gripande om hur relationen till pappan har präglat honom på olika sätt. Det är ett Sommarprat som griper tag, minst sagt.

Per Lernströms röst brister när han rundar av efter att ha berättat om pappans missbruk, men också om mamman, frun och dottern. Sommarpratet börjar i en repetition av tv-programmet “Talang” när Per nås av pappans dödsbesked. Trots sorgen väljer han att ändå medverka i kvällens tv-sändning.

Per Lernström har haft en komplicerad relation till sin pappa, det förstår man snabbt. Med en uppväxt inom pingströrelsen utanför Strängnäs är det mamman som håller ordning på hemmet och pappan som hela tiden hittar på tokiga upptåg och följer sina infall. När föräldrarna skiljer sig på grund av att pappan träffat en annan kvinna splittras familjen och pappan faller snart ner i ett eskalerande missbruk.

Per berättar om hur han stegvis glider allt längre ifrån sin pappa tills han en dag får veta att pappan blivit svårt sjuk i cancer. Beskedet blir tungt men påverkar framförallt Pers dotter Bibbi. Det är ett rörande sommarprat som verkligen griper tag, som berättar om besvikelse och komplicerade relationer men också de som stöttar och står kvar.

Per Lernström

Per Lernström

Lyssna på Pers sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!