Nöje

Polens abortlagstiftning: kvinna avled – bar dött foster i en vecka

I tisdags avled ännu en kvinna som en följd av Polens strikta abortlagstiftning.”Regeringen har blod på sina händer”, skriver kvinnans familj.

Foto: Unsplash

Igår fördömde flera människorättsorganisationer Polens abortlagstiftning efter att ännu en kvinna avlidit som en följd av landets hårda abortlagar.

Amnesty var en av de organisationer som i ett gemensamt uttalande påstod att Polens abortlagstiftning, som skärptes förra året, “har ökat de extrema hinder som finns för kvinnor som söker tillgång till abort”, något som “har fått tragiska konsekvenser för många av dem och deras familjer.”

Bar dött foster i en vecka

Det senaste offret för landets abortlagar är den kvinna som i media benämns som “Agnieszka T”. Trebarnsmamman Agnieszka var gravid med tvillingar när hon lades in på Blessed Virgin Mary-sjukhuset i Częstochowa den 21:a december förra året.

Vid ankomsten till sjukhuset ska den 37-åriga kvinnan, enligt uppgifter från släktingar, ha varit vid medvetande och i god fysisk form, även om hon upplevde viss smärta. Två dagar senare – den 23:e december – avled det ena fostret i livmodern.

Läkarna avlägsnade inte det döda fostret, ett beslut som de motiverade genom att hänvisa till landets abortlagar. Enligt Agnieszkas släktingar försämrades hennes tillstånd hastigt efter detta. En vecka senare slutade även det andra fostrets hjärta slå – ändå dröjde det två dagar innan läkarna avbröt graviditeten.

“Regeringen har blod på sina händer”

Agnieszka avled tisdagen den 25:e januari efter att hennes hälsa försämrats avsevärt under de senaste veckorna. Hennes familj misstänker att dödsorsaken var septisk chock.

“Detta bevisar det faktum att den nuvarande regeringen har blod på sina händer”, skriver familjen i ett uttalande på Facebook. De hävdar även att kontakten med sjukhuset har varit bristfällig, att de inte fått ta del av Agnieszkas provsvar, samt att läkarna insinuerat att hon dött av BSE, även känd som galna kosjukan, och påstod att hon ätit rått kött.

Sjukhuset nämner inte dessa sjukdomar i sitt officiella uttalande. De hävdar att Agnieszka hade testat positivt för covid före sin död – trots att hon testade negativt för sjukdomen två gånger när hon först lades in på sjukhuset.

Källor: The Guardian, Euronews

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!