Nöje

Populäraste barnnamnen under 2020-talet

Barnnamn har alltid gått i trender, och vi är nyfikna på vad detta nya decennium kommer att bringa i namnväg. Nedan kan du läsa om namnen som tros bli stora under 20-talet.

Foto: Unsplash

Varje år släpper SCB sin topplista över de vanligaste barnnamnen på nyfödda från föregående år. Förra året kan vi se att de tre vanligaste namnen på flickor var Alice, Maja och Elsa medan vanligaste namn på pojkar var Noah, William och Hugo. De populäraste namnen brukar ligga på toppen under flera år men trenderna går ändå att urskilja.

Inspiration från böcker, film och spel

Namnforskaren Katharina Leibring på Institutet för språk och folkminnen säger att en stor trend idag är att föräldrar gärna väljer internationella och unika namn till sina barn. Det är också vanligt att man väljer en alternativ stavning av ett vanligt namn. “Nyblivna föräldrar har många fler inspirationskällor idag än för tio år sedan. De inspireras bland annat av böcker, filmer, spel och den digitala världen”, säger hon.

Något som dock fortfarande är otrendigt är de klassiska 40- och 50-talsnamnen. De namn vi känner igen från mor- och farföräldergenerationen har inte lyckats ta sig tillbaka i namncykeln ännu och Ulla, Bengt, Per och Inga får nog vänta några år innan de blir aktuella igen.

Dubbelnamn ökar i popularitet

Däremot har intresset för dubbelnamn ökat och spås fortsätta öka för 20-talet. Det är dock inte tal om Britt-Marie och Claes-Göran utan mer moderna varianter där namn bland annat kombineras med “-li” eller “-lo”. Även namn som Maj-Lis, Anna-Clara och Anna-Lisa har börjat dyka upp igen.

Mest populärt bland flickor och pojkar

Franskklingande namn som Belle, Cleo, Elton och Melvin som varit på uppgång är fortsatt populära och spås vara det under 20-talet, likaså fornnordiska namn som Arvid, Ivar, Freja, Sigrid och Saga. Namn som innehåller bokstaven L är också mycket populära, exempelvis Alvin, Alma och Selma.

Katharina Leibring spår att flicknamn som kommer öka i popularitet är bland annat Ilse, Laura, Vilda, Bianca, Jasmine och Greta. När det kommer till pojkar spår hon namnen Alve, Milian, Max och Ted.

Här hittar du fler barnnamns artiklar!

Källa: Svd

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!