Nöje

Potatisens dag – 8 goda och lättlagade recept för alla tillfällen

Lagom till att potatisen är skördad och tillgången stor infaller den 26 oktober potatisens dag. Vi listar 7 smarriga och lättlagade recept med vår favoritknöl!

Foto: Unsplash/therecipecritic

Recepten hittar du nedan!

Rostad potatis med honung och balsamvinäger

Rostad potatis med honung och balsamvinäger

Du behöver: 

1 kg potatis (helst små)

0,5 msk honung

0,5 msk balsamvinäger

Flingsalt

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.  Skölj potatisen och låt torka på en plåt.

Blanda ihop honung, balsamvinäger, olivolja och flingsalt och häll över potatisen, mixa runt! Ungsrosta potatisen i ca 30 minuter. Vänd runt efter 15 minuter. Klart!

 

Foto: Wellplated.com

Nästa bild
Potatistårta

Potatistårta

Du behöver:  (till minst 10 portioner)

1kg potatis

4 ägg

3 dl creme fraiché

4 dl västerbottenost

1 purjolök

Salt och peppar

Gör så här: 

Vispa äggen lätt, mixa ihop med crème fraîche och västerbottenosten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Skala potatisen och riv på grövsta sidan av rivjärnet. Vänd ner i smeten.

Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form, smöra kanterna.

Fördela smeten i formen och platta till något med en sked.

Gratinera potartistårtan i ugnen på 200 grader i ca 1 h. Lägg folie över de sista 15 minutrana  så den inte blir för mörk.

Denna potatistårta går utmärkt att förbereda innan gästerna kommer och värma på den precis innan servering.

 

Foto: Instagram @mamaskogly

Nästa bild
Potatisgratäng

Potatisgratäng

Du behöver:
 

1 kg potatis, fast sort.
2 vitlöksklyftor
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl ost, riven
salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj, skala och skiva potatisen tunt. Pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en kastrull. Addera mjölk och grädde och koka upp.

Lägg i all den skivade potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock. Rör om så att det inte bränns i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Häll ned blandningen i en ungsfast form, strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter.

Foto: flourishingfoodie.com

Nästa bild
Hasselbackspotatis med rosmarin

Hasselbackspotatis med rosmarin

Ingredienser:

10 – 12 potatisar, fast sort
50 g parmesanost, riven
50 g smör, smält.
Rosmarin
Salt

Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skala potatisen.
Lägg potatisen i en sked och skär i 2-3 mm tunna skivor. Du ska inte skära hela vägen igenom.

Pensla potatisen med hälften av det smälta smöret och strö över lite salt. Ställ potatisen på en plåt och in i ugnen i 30-40 minuter, beroende på potatisens storlek.

Pensla potatisen igen med resterande delen av smöret, strö över parmesanost och rosmarin. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter.

 

Foto: Therecipecritic

Nästa bild
Rårakor med västerbottensost

Rårakor med västerbottensost

Du behöver: 

1 kilo potatis, fast

1 gul lök

smör till stekning

100 g riven västerbottensost

Salt och peppar

Lingonsylt, till servering

Gör så här: 

Skala och riv potatis och lök grovt. Lägg blandningen i en sil och pressa ut vätskan. Tillsätt salt och peppar efter smak.

Smält smöret i en stekpanna och lägg ner små klickar med potatis och lökblandning, platta till dem med en stekspade. Stek tills du har en frasig yta. Vänd!

Strö över den rivna osten!

Vill du lyxa till din råraka kan du servera med de klassika tillbehören som är löjrom, hackad rödlök och smetana.

Foto: recipetineats.com

Nästa bild
Potatissallad

Potatissallad

Du behöver:  

4 portioner

1 kg potatis, gärna delikatesspotatis.
2 dl cremefraiche
1 dl majonnäs

5 rädisor, tunt skivade. (går att utesluta)
1 vitlöksklyfta, riven 

1/2 dl finhackad gräslök eller persilja

Gör så här

Salta vattnet och koka potatisen i cirka 15-20 minuter. 

Mixa creme fraiche, majonnäs, vitlök, rädisorna och lite av den hackade gräslöken eller persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Låt potatisen svalna och skär den sedan i mindre bitar. Vänd i såsen och blanda runt så potatisen är täckt. Lägg upp på ett fat och toppa med resterande gräslöken eller persiljan. Klart!

 

Foto: Instagram @madmedgloed

Nästa bild
Krispiga pommes frites

Krispiga pommes frites

Du behöver: 

1-2 kg potatis, mjölig sort

2 liter vatten

1 msk ättika  (12 %)

salt

frityrolja

Gör så här: 

Koka upp vatten tillsammans med ättika och salt.  Skiva potatisen i pommes frites-stavar.  Koka stavarna i ca 10 minuter.  Ta försiktigt upp dem och låt torka på ett hushållspapper.

Hetta upp frityroljan till 160 grader. Fritera potatisstavarna i ca 1-2 minuter. Ta försiktigt upp dem från den varma oljan och låt torka på hushållspapper.

Hetta upp frityroljan till 180 grader och fritera stavarna återigen i ca 2-3 minuter. Ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper. Salta innan servering!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Färskpotatis fylld med skagenröra

Färskpotatis fylld med skagenröra

Du behöver: 

Enkel skagenröra:

1,5 dl gräddfil
1,5 majonäs
finhackad dill
1 dl finhackade räkor
1 msk röd stenbitsrom

Gör så här:
Finhacka räkorna och dillen. Blanda samman alla ingredienser.

Färskpotatis fyllda med skagenröra

Du behöver: 

10 små färskpotatisar
3 dl skagenröra (receptet ovan)
Rom
1 dl räkor

Gör så här:

Köp färdig eller gör egen skagenröra.

Koka färskpotatisen tills de är klara. Låt svalna något.
Gröp ur potatisen och fyll på med skagenröra.
Toppa med löjrom och några räkor.
Servera direkt

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!