Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Preventivmedel för män – 3 nya alternativ på gång

Preventivmedel med hormoner finns för kvinnor – så varför inte för män? Nu är dock tre alternativ på ingång så att även män ska kunna förhindra oönskade graviditeter genom hormonella preventivmedel. 

preventivmedelFoto: Unsplash

Hittills har män kunnat använda sig av kondom för att förhindra en graviditet. Ett annat sätt är att genomföra en sterilisering. Manliga hormonpreparat för att förhindra graviditeter har länge lyst med sin frånvaro – men nu pågår forskning gällande det på bland annat Karolinska institutet. En p-gel har kommit långt i forskningen.

– P-gelen fungerar på samma sätt som p-piller gör för kvinnor, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare.

Gelen som det nu forskas på, ska smörjas på huden en gång per dag för att minska spermieproduktionen. Mannen blir tillfälligt steril när antalet spermier är en miljon per milliliter. Det man nu kollar på är om det finns några biverkningar och än så länge vittnar männen endast om en ökad sexlust.

Den omfattande studien finansieras av amerikanska hälsomyndigheten och kommer att pågå under två år. I studien deltar flera länder från alla världsdelar – och minst trettio par från Stockholms län är med i försöket. Tidigast om fem år kommer de nya preventivmedel-produkterna kunna vara tillgängliga för män.

Utöver p-gelen forskar man även kring andra preventivmedel för män så som p-piller och vasalgel. Vasalgelen hindrar spermierna att komma ut i urinröret genom att en gel sprutas in i sädesledarna. Hittills har man bara testat vasalgelen genom djurförsök (som varit lyckade) och nästa steg blir att testa den på människor.

Källa: Svt, Elle 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!