Nöje

Rabarbertonic – Så gör du sommarens fräschaste drinktillbehör

Nu är det säsong för trädgårdsfavoriten rabarber och vad passar då bättre än att testa att göra din egen rabarbertonic(!). Rabarberstjälkar passar bra att göra somriga, sötsura drinkar på och våra recept på rabarbertonic är perfekt att mixa med vodka, Prosecco eller gin!

Foto: Unsplash/@Spritmuseum

Rabarber är en älskad ingrediens i många efterrätter och vi är kanske mest vana vid att dricka den som saft, äta som paj eller koka kräm på, nedan delar vi två superspännande recept på hur du kan göra din egen tonic på rabarber.

Hemgjord Rabarbertonic

Hemgjord Rabarbertonic

Rabarbern var från början mest känd som medicin och gjorde ingen större succé som köksväxt eftersom den förknippades med laxermedel. Först vid mitten av 1800‐talet när socker blivit billigt och överkomligt för de flesta blev matrabarbern mer vanlig. Späda rabarberstjälkar passar bra att göra somriga, sötsura drycker av och på 1930‐talet var svenskt rabarbervin en av Systembolagets storsäljare.

Du behöver: 

Steg 1.
1 liter vatten
400 gram rabarber
20 gram kinabark, finns att köpa här
20 gram citronsyra
2 svarta kardemummakapslar
3 kryddpepparkorn
Zest från tre citroner

 

Gör så här: 

Börja med att skära rabarbern i tunna skivor. Koka därefter upp vattnet och slå det kokande vattnet över rabarbern, kyl ner blandningen och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Häll upp i en burk och förslut väl, förvara svalt i fyra dagar, skaka om dagligen.

Steg 2:

Efter fyra dagar silar du blandningen genom ett kaffefilter eller silduk.

Rör ihop och koka upp: 600 gram socker
3 dl vatten
Låt svalna och blanda med den silade vätskan.

Förvaras väl förslutet i kylskåp.

Foto: & Recept: Spritmuseum

Nästa bild
Rabarber & blodapelsintonic

Rabarber & blodapelsintonic

Du behöver: 

0,7 kg rabarber
Skalet från 2 blodapelsiner
1 liter vatten
400 g socker
8g kinabark, finns att köpa här
16g citronsyra

Gör så här: 

Skala rabarbern och skär ner i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och banka sönder rabarbern med en kavel så att juicen kommer ut. Lägg i resten av ingredienserna och låt koka upp och sjuda i fem minuter. Låt kastrullen svalna och ställ sen in den i kylskåpet med lock på. Låt stå i 4 dagar.

Efter 4 dagar: Smaka av koncentratet, sila och häll upp på en ren flaska.

 

Servering:
Blanda tonickoncentratet som du gjort med bubbelvatten. Hälften hälften brukar bli bra, men testa dig fram. Drick som det är eller tillsammans med din favoritgin.

Foto: Unsplash, Recept: Spritmuseum

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!